hirdetés
hirdetés

Vörös bolygó

Még reálisabb cél a Mars meglátogatása

A sarkvidékeken kívül eső, nemrég felfedezett jégtábla sokkal otthonosabb környezetet biztosíthatna a letelepedésre.

hirdetés

Amint az kiderült, a Marson a nagy jégtáblák nem kizárólag a sarkvidékeknél helyezkednek el.

A Mars Reconnaissance Orbiter földradarja észrevette, hogy a bolygón elterülő Utopia Planita-síkság alatt egy 80-170 méter vastag, az amerikai Új-Mexikó állam területénél (315 ezer km2) is kiterjedtebb, 50 százalékos tisztaságú jéglap húzódik. Bizonyos felszíni repedések, illetve horpadások miatt a megfigyelők már régóta gyanították, hogy van víz a régióban, ám az előző felfedező jármű, a Mars Odyssey űrszonda még nem tudott sokkal mélyebbre letekinteni a vörös bolygó felszínénél.

Forrás: NASA via Getty Images

Amint azt a tudósok a New York Times-nak kifejtették, a tábla valószínűleg a marsi jégkorszak alatt alakult ki. Ezt követően a jégpáncélt a talaj betemette, ami megakadályozta, hogy tóvá alakuljon vagy elpárologjon az űrbe.

A felfedezés nagy jelentőségű a Mars múltjának megértésében, és a jövőbeli esetleges telepesek is komoly hasznot húzhatnak belőle. Az űrutazók a sarkvidékekhez képest hosszú távon sokkal lakályosabb területen rendezkedhetnének be, miközben továbbra is bőséges ivóvíz- és rakétaüzemanyag-forrás állna a rendelkezésükre. Mindez csökkenthetné a Földről átcipelendő ellátmány mennyiségét, így téve még reálisabbá a Mars feltérképezésének lehetőségét.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[198134] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés