Még nem késő jelentkezni az A+A-ra
Bár hosszú a várólista, az újonnan regisztráló magyar cégek jó eséllyel juthatnak még kiállítási standhoz az októberi düsseldorfi A+A biztonságtechnikai szakvásáron.

A jelentkezési alapperiódus már régen lezárult, és nemcsak hogy minden négyzetméternyi tervezett kiállítási felület gazdára talált a Düsseldorfi Vásárközpontban már hónapokkal ezelőtt az A+A szakvásárra, de a várólista is jelentősre duzzadt. Mivel azonban a mintegy 1600 résztvevőt tekintve az utolsó pillanatig jelentős fluktuációval lehet számolni, amíg kialakul az október 27. és 30. közötti valódi standfoglalás, még jó kilátásokkal lehet a várólistára is feliratkozni. A magyar jelentkezők esélyét tovább növeli, hogy a vásárszervezők szívesebben adnának helyet egy minőségi termékeket kínáló vállalkozásunknak, mint például a több tucatnyi, már kiállítóhelyet foglalt távol-kelet latexkesztyűgyártó mellé egy újabbnak – ösztönözte az eddigi tíz magyarországi résztvevőn kívül újabbak regisztrálását Joachim Schäfer, a Düsseldorfi Vásártársaság ügyvezetője a szakvásár csütörtökön Bécsben tartott nemzetközi sajtóeseményén.

Fejlődés hatvan éve

Az A+A tematikájába a személyvédelem, az üzemi biztonság és a munkaegészségügy valamennyi vonzata beletartozik, amely jelenleg mintegy 17 milliárd dolláros piacot jelent világszinten. 1954 óta rendezik meg a szakvásárt kétévi rendszerességgel, ráadásul az idén harmincadik kiadását ünneplő esemény töretlen fejlődéssel büszkélkedhet az eltelt hatvan év alatt. A kezdeti 74-ről 2013-ra több mint 1600-ra növekedett – megtorpanás nélkül – a kiállítók száma, 68 százalékuk külföldről érkezett. A két évvel ezelőtti legutóbbi rendezvényen rekordot jelentve mintegy 63 ezer látogató fordult meg 69 ország képviseletében. A vásárszervezők idénre is a növekedési tendencia folytatását várják mindkét tekintetben, amire jó alapot ad, hogy a regisztrált kiállítók száma máris túllépte a két évvel ezelőtti csúcsot.

Folytatódik a néhány éve bevezetett partnerország-koncepció, idén Dél-Korea áll majd a központban. 2009-ben először Oroszország, majd sorban Lengyelország és Törökország volt a kiemelt. A partnerországi státus gyakorlati jelentősége, hogy a kormányzati szintű párbeszédre nem várva közvetlenül veszik fel és hosszú távra építik kapcsolatukat a vendéglátó és a partnerország szakági szervezetei, vállalatai – mondta el Bruno Zwingmann, a mintegy nyolcvan szakmai tagszervezetet tömörítő Német Munkabiztonsági és Foglalkozás-egészségügyi Szövetség (Basi) ügyvezetője, az A+A 2015 tanácsadó testületének tagja.  

A szakvásár programját szinte megszámolhatatlan keretrendezvény, konferencia, témapark színesíti majd, amelyek közül mindenképpen említést érdemel az abszolút újdonságnak számító „Biztonságos mentés a magasból és a mélyből” címmel tartott látványos bemutató, vagy az üzemi tűz- és katasztrófavédelem legjobb gyakorlatait szemléltető tematikus rész.

Megtűrt kötelezettségből a fenntarthatóság egyik záloga

Az általános demográfiai változásokkal, a lakosság sok helyen tapasztalható elöregedésével függ össze, hogy egyre nő a munkaképesség megőrzésének nemzetgazdasági jelentősége, vagyis erősödnek az A+A tematikáját jelentő területek. Másrészt nagyszámú megváltozott munkaképességűvel kell számolni, ami szintén az adott tematikák előtérbe kerülését szorgalmazza. Mindezek következménye, hogy a néhány évtizeddel ezelőtt gyakran még népszerűtlen témának számító munkavédelem mára elengedhetetlen vállalati hozzáállás, sőt, a fenntarthatóság egyik elhagyhatatlan összetevője lett. Ráadásul a divat a személyvédelembe, a munkabiztonságba is bevonult, mára már csak az ergonomikus és divatos felszereléseknek, ruházatnak van piaca – érzékeltette a szakvásáron felölelt témák jelentőségét Bruno Zwingmann.

A szakember szerint mára a multinacionális nagyvállalatok mellett a kis- és középvállalkozások, ezek között a kelet-európai cégek is felismerték a munkavédelem valódi jelentőségét. Nincs olyan cégvezetés, amely ne foglalkozna érdemben a biztonság kérdésével, nemcsak a rendelkezések szorításában, hanem a vállalat jól felfogott érdekében is. Mindez pedig egyenes irány ahhoz, hogy az A+A a szakterület nemzetközi szinten vezető szakvására maradjon.