Még közelebb kerültünk a fúziós erőmű megépítéséhez
Sikerült lenyugtatni a veszélyes gyorsaságú elszabadult elektronokat.

A tudósok már hat évtizede próbálnak egy működő fúziós reaktort megépíteni, amely gyakorlatilag korlátlan mennyiségű tiszta energiával láthatná el az emberiséget, és most jelentős áttörést érhettek el a folyamatban. A Physical Review Letters-ben megjelent cikkükben el is árulták, hogy miképpen tudtak orvosolni egy, az elszabadult elektronokhoz köthető jelentős és veszélyes problémát.

Viszonylag közismert, hogy a fúziós reaktorok a csillagokban lezajló kölcsönhatásokat igyekeznek lemásolni. A működési elv, hogy hidrogénatomokat olyan eszeveszett gyorsasággal ütköztetnek egymásnak, hogy azok héliumatomokká olvadnak össze. Ez a processzus a Nap magjában lezajló eseményekhez hasonlóan elképesztő mennyiségű energiát termel.

Az elszabadult elektronok olyan, szabadon lebegő elektronok, amelyeket erős elektromos terek látnak el energiával. A nukleáris fúzió intenzív energiájában az elszabadult elektronok olyan magas energiaszintekre és sebességre tesznek szert, amely már katasztrófához vezethet. A csapat felfedezte, hogy a reaktorba fecskendezett, a neonhoz és az argonhoz hasonló, nehéz ionokkal az elektronok lelassíthatók. A részecskék ezekkel a semleges atomokkal összeütközve energiaveszteséget szenvednek el, amitől lelassulnak.

Kis lépésnek tűnhet, de minden megoldás, ami közelebb visz a fúzió földi megvalósításához, áttörő jelentőségű lehet. Linnea Hesslow, a cikk társszerzője a Wirednek így nyilatkozott: „Sokan azt hiszik, hogy működni fog, de könnyebb elutazni a Marsra, mint a fúziót megvalósítani." Remélhetőleg azért egyszer sikerülni fog.