Még jobban felpöröghet az offshore szélturbinák piaca
Ultrakönnyű és hatékony, a hagyományos változatoknál akár kilenc százalékkal több energia megtermelésére képes szélturbinalapátot fejlesztenek az Innovate UK által finanszírozott egyik projekt keretében.

Az Edinburgh-i székhelyű ACT Blade által kifejlesztett új technológia a jelenleg használt nehézkesebb üvegszálas kialakítást egy vitorlaszerű textilbe csomagolt, könnyebb kompozitszerkezetre cseréli le.

A termelékenység fokozása azért lehetséges, mert az új alapanyag 10 százalékkal hosszabb lapátok alkalmazását is lehetővé teszi. A „légiesebb” verzió akkora produktivitásnövekedést tud előidézni, hogy a bevezetése például a tengerre kihelyezendő turbinák piacát is felforgathatja.

Az új, könnyebb alkotóelemek gyártási költsége emellett a létező, hasonló komponenseknél 30 százalékkal alacsonyabb, illetve a gyártásuk alatt felületkezelésre és festésre sincs szükség. Mindez azért fontos fegyvertény, mert ezek az eljárások időigényesek és környezetszennyezők. A kompozitlapátok ráadásul részben újrahasznosíthatók.

A prototípus 2020 februárjában készült el, és áprilisban az ACT Blade bejelentette, hogy statikai vizsgálatokat már végre is hajtották. A lapátot a szakemberek most minden irányban egymilliószor megpörgetik, hogy az ellenállóképességét is felmérhessék.