Mechanikus válasz a japán munkaerőhiányra
A távol-keleti ország társadalmának elöregedésére a kétkezi munkakörök robotizációja lehet a válasz.

Sokoldalúsága miatt a kutatók HRP-5P-t nevű humanoid robotja munkaerőhiány esetén vagy a veszélyes feladatokban hathatós segítséget nyújthat az építkezések alatt. A prototípus a környezetdetektálás, az objektumfelismerés és a kifinomult mozgástervezés technológiáinak keverékét alkalmazza a gipszkarton lapok beépítéséhez. Bár kialakítása miatt a HRP-5P az emberénél korlátozottabb mozgásszabadsággal rendelkezik, több ízületét a humán munkatársainál jobban meg tudja hajlítani. Éppen ezért fáradozásai közepette néha kicsit „természetellenesnek” hat, de nagyon hatékony munkaerő. A botlásait korrigálni tudja, és az esetenként korlátozott látómezeje sem rettenti el a teendőinek elvégzésében.

A „hagyományos” építési munkák mellett az ilyen robotoknak nagy hasznát lehet venni a repülőgépek és a hajók összeállításában is.

Szándékai szerint az AIST a jövőben olyan magáncégekkel működne együtt, amelyek HRP-5P-t mintegy platformként vennék igénybe, hogy aztán a saját szájuk íze szerint fejleszthessék tovább a robotot.

Az intézet nem hagy kétséget a felől, hogy a HRP-5P-vel a szigetország küszöbéhez érkezett, súlyos munkaerőhiány pótlásához szeretnének hozzájárulni. A születési arány zuhanása miatt a japán társadalom az „elöregedés” útjára lépett, és éppen ezért olyan sürgető feladat a kimerítő és veszélyes munkakörök helyi robotizációja.