hirdetés
hirdetés

Beporzás

Mechanikus úton kompenzálnák a méhpusztulást

Egy japán tudományos intézet munkatársai géllel bevont drónokkal oldanák meg a pollen virágközi közlekedtetését.

hirdetés

A beporzó állatok világszerte bajban vannak: egy nemrég mapvilágot látott jelentés szerint a legkisebbek (pl. pillangó, méh) 40 százalékát a kihalás fenyegeti.

Lehet, hogy miniatűr drónokkal ki lehet majd pótolni a (hatalmas) rést? Mindennek kiderítéséhez japán kutatók online vásároltak egy kicsi drónt, erre lószőr csíkokat applikáltak, majd pedig ezeket bevonták egy fajta ragadós géllel. A készülék körülbelül akkora, mint egy kolibri, és négy pörgő lapát tartja a levegőben. Kellő gyakorlás után a tudósok immár kézbe tudták venni a robot távirányítását úgy, hogy a terjedelmes robottest és lapátok helyett csak a sörték illették meg lágyan a porzószálakat. Jelen esetben vadliliom volt az „érintett” virág.

Ahhoz, hogy a szőrszálak hatékonyan gyűjtsék a pollent, a kutatók ionos folyékony géllel (ILG) vonták be, egy olyan, a ragacsosságát sokáig megőrző anyaggal, amely éppen ideális a pollen továbbítására. További előnye a technikának, hogy a gél a fény hatására a „színével” beleolvad a környezetébe, és így potenciálisan elrejtőzhet a ragadozók elől.

Egyelőre ne várjuk, hogy serény kicsi robotok zümmögő áradata özönli majd el a virágos réteket.  Mivel a beporzó robot távvezérelt, emberi pilótára van szüksége, hogy egyik növénytől a másikra eljusson, és így teljes rajok irányítása egyelőre még mondhatni egy kicsit bajos.

Lehetséges ugyanakkor, hogy ezek a drónok GPS és mesterséges intelligencia segítségével egyszer majd önállóan is el tudnak boldogulni, és így hatalmas tehertől szabadítják meg egyre fogyatkozó természetes társaikat.

Mézet mindamellett még sokáig nem lesznek képesek előállítani.

Fotó: Eijiro Miyak

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés