hirdetés
hirdetés

Új koronavírus

Maszk a COVID-19-fertőzöttség kimutatásához

A koronavírussal érintkezve fluoreszcens jeleket kibocsátó maszkot fejlesztenek a Harvard Egyetem és az MIT kutatói. A technológia más kórokozók esetében már bizonyított.

hirdetés

A maszk különleges érzékelői az eszközt viselő, fertőzött páciens légzésére, köhögésére és tüsszentésére aktiválódnak. A szenzorok genetikai anyagokból (RNS, DNS) készülnek, és egy liofilizátor segítségével, fagyasztva szárítással ágyazzák be őket a szövetbe. Az új koronavírus genetikai szekvenciájának bármelyik szakaszával találkozva 1-3 óra után bocsátják ki magukból a fluoreszkáló jeleket. Ezek a szignálok alapvetően láthatatlanok, egy nagyjából egy dolláros fluoriméterrel azonban már ki lehet mutatni őket.

A kép illusztráció (Forrás: 123rf)

A beágyazó megoldás mellett a kutatók egy olyan módszert is tesztelnek, amelynek keretében egy modulban az érzékelőket bármilyen más, boltban kapható maszkra is fel lehet telepíteni.

A projekt állítólag még gyerekcipőben jár, de az eddigi eredmények ígéretesek.

Mind ezen felül bizakodásra adhat okot, hogy az érzékelők mögött meghúzódó technológia a SARS-t, a kanyarót, az influenzát, a hepatitis C-t és a nyugat-nílusi lázat okozó vírusok kimutatásában korábban már alkalmasnak bizonyult.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: HardwareZone.com.sg)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés