Mars-körüli pályára állíthatják Elon Musk kocsiját
Egy szupererős rakéta fedélzetén juthat el rendeltetési helyére az autó.

Elon Musk, a SpaceX elnöke elárulta, hogy folyamatos halogatás után pillanatnyilag mikor szeretné fellőni az űrbe első Falcon Heavy nevű rakétáját: a jármű valószínűleg a következő hónapban fog elrugaszkodni a bolygónkról. A kilövőállomás ugyanaz lesz, mint amelyről az Apolló 11 útnak indult. A Falcon Heavy feladata az lesz, hogy Mars-körüli pályára álljon.

Az üzletember azt is elárulta, hogy a Falcon 9 erősebb testvérének fedélzetén saját Tesla Roadstere (a cég egyik elektromos sportautója) is részt vesz majd az utazáson. Musk számításai szerint, amennyiben a Falcon Heavy nem robban fel a Marshoz vezető úton, a kocsi egymilliárd évig fog a mélyűrben tartózkodni.

Bár izgalmas lenne látni, amint a teherbíró űrhajó januárban nekiveselkedik az akciónak, tanácsos fenntartásokkal kezelni az újonnan megosztott információkat. A vállalat a Heavy első repülésének tervezett időpontját már többször elhalasztotta: az először nyárra beütemezett dátumot a mostanival együtt már háromszor kellett elnapolni. A SpaceX november utolsó napján jelentette be a projekt sokadszoros elodázását.

A társaság nemrég már elmagyarázta, milyen nehéz egy három Falcon 9 mag által meghajtott, óriási rakéta megépítése.

Realistaként Musk egy sajtókonferencián elárulta, egyáltalán nem biztos, hogy a Falcon Heavy ki tudja majd tenni a lábát az atmoszférából. Amennyiben kudarcot vall, az üzletember kocsija nagyjából egymillió darabra fog szétrobbanni.