Máris megjelent a postásdrónok konkurenciája
A jövő robotizált, „földhözragadt” csomagkihordói egyelőre sokkal biztonságosabb alternatívát nyújtanak az egyes belvárosokban.

Ami a csomagküldés jövőjét illeti, úgy látszik, nem csak a postásdrónoké a világ, az úton még poroszkál nemde néhány korosztály. A régi vágású fogyasztók számára például megérkezett az automatizált, vánszorgó postakocsi, amely csak azért is talajszinten juttatja célba a szállítmányokat.

A Starship Technologies nevű startup hatkerekes, térdig érő robotjai az automatikus kézbesítőrendszerek új hullámának tekinthetők, amelynek feladata a kiszállítás „utolsó mérföldjének” megtétele.

A Starship hamarosan el is indítja kísérleti projektjét Washingtonban, az amerikai fővárosban, illetve a kaliforniai Redwood Cityben is. Csomagokat, friss élelmiszereket és készételeket fognak kézbesíteni a kicsi járművel.

A startupot a Skype-ot kiötlő csapatban is részt vevő duó, Ahti Heinla és Janus Friis alapította, és a tesztelést már több európai városban is megkezdték, hogy a helyi postaszolgálatokat hatékonyabbá tegyék.

A cél, hogy egy 2 mérföldes (kicsit több mint három kilométer) sugarú körön belül, a megrendeléstől számított 15-30 perc alatt, 1 dolláros (300 forint alatti) vagy annál is kisebb költséggel vehessék át az ügyfelek a csomagokat. Az önjáró postakocsik a járdán közlekednének, és megérkezéskor egy mobilos applikációval értesítenék a klienseket.

Henry Harris-Burland, a Startship szóvivője szerint egy kicsit fel akarták kavarni az állóvizet egy olyan szektorban, amely az új technológiák megjelenése mellett is csupán visszafogott hatékonyságnövekedést tudott elkönyvelni.

„Mi valós társadalmi és gazdasági problémákat próbálunk megoldani” – fogalmazott Harris-Burland egy washingtoni bemutató alkalmával.