Már működik a gigantikus naperőmű első részlege
A 2018-ban teljes üzemmódra váltó, marokkói létesítmény terjedelme a fővárosét is meghaladja majd. 

Marokkó csütörtökön villamosenergia-hálózatához csatlakoztatta a világ leendő legnagyobb naperőművének első részlegét. A remények szerint az objektum időnként nemcsak az ország energiaigényét fogja kielégíteni, hanem még európai exportra is futhat majd az általa megtermelt erőforrásokból. A létesítmény első darabjának működését VI. Mohammed király csütörtökön indította el és 160 megawatt energiával lesz hivatott kiszolgálni a lakosságot.

A közép-marokkói Quarzazate közelében felhúzott erőmű fotovoltaikus napelemek helyett termikus napenergiát használ.  A termikus napenergia tükröket alkalmaz, amelyek követik a Nap mozgását, hogy aztán a csillag sugarait olajvezetékekre koncentrálják. A forró olaj gőzt termel, a pára pedig beindítja az elektromos áram előállításához beépített turbinákat. A technika előnye, hogy az olajat később sóolvasztáshoz is fel lehet használni, már pedig a só „megtartja” az energiát, amelyet aztán az alkonyatot követően is alkalmazni lehet.

Az első szekció 500 000 tükörből áll.

A részleg neve Noor 1, és körülbelül egymillió háztartás ellátását várják tőle. A naplemente után akár még további három óra erejéig is kiszolgálhatja villamos energiával a lakosságot. Amikor 2018-ban az erőmű immár teljes gőzzel működésbe lép, 560 megawattnyi erőforrást biztosít majd az emberek részére. Ebben a szakaszban már 20 órás üzemidővel dicsekedhet majd a marokkói komplexum, és az elenyészőnek éppenséggel nem mondható 24,3 négyzetkilométernyi területet fog kihasítani magának az észak-afrikai országból.