Már látnak és beszélnek is az automatizálási rendszerek
Az elmúlt időszak fejlesztései közül többek között a PC-alapú vezérlőrendszerek gépi látással és hangfunkcióval történt kiegészítése jelent komoly előrelépést – tudtuk meg a hazai Beckhoff leányvállalat éves nagyszabású technológiai rendezvényén, szeptember 27-én a budapesti Öbölházban.

A konferencia megnyitó előadásában Perecz Tamás, a Beckhoff Automation Kft. ügyvezető igazgatója az 1980-ban a németországi Verlben alapított, jelenleg is az alapító, Hans Beckhoff tulajdonában lévő és vezetése alatt álló Beckhoff Automation GmbH üzleti eredményei közül kiemelte az elmúlt év 810 millió eurós árbevételét, amely 19 százalékos növekedést jelentett 2016-hoz képest. A növekedés tekintélyes részét a cég előre mutató módon a terjeszkedésre, bővülésre, fejlesztésre használja fel. Több tízmillió eurós beruházások folynak, amelyek eredményeképpen folyamatosan nyílnak az új értékesítési irodák, bővül a gyártókapacitás, és 60 millió euró körüli az az összeg, amelyet a kutatás-fejlesztésbe forgatnak vissza. Mindez jó alapot szolgáltat az idén is két számjegyű bővülést prognosztizáló várakozásokra.

Négy lábon állnak

A Beckhoff kínálata alapvetően négy nagy egységre tagolódik: az ipari PC-k, a ki-/bementi egységek, az automatizálási szoftverek és a mozgásvezérlési megoldások a sarokpontjait. A technológiai nap további részeiben gyakorlatilag valamennyi területről hallhattak újdonságokat az érdeklődők.

Az ipari PC-knél Perecz Tamás kiemelte az ultrakompakt IPC-család nemrégiben bemutatott tagját, a cigarettás doboz méretűként felvezetett, univerzális és rugalmas C6015-ös készüléket. Ennek nagyobb „testvérei” is már a felhasználók rendelkezésére állnak 6017 és 6030 típusjelöléssel. Ezek még több és bonyolultabb funkciókat fednek le, valamint az előbbibe egy másodperces szünetmentes tápegység is beépítésre került.

A rendezvényt az előtérben gyakorlati bemutatók kísérték (forrás: CNCMedia)

Az anyavállalattól érkezett Josef Papenfort a TwinCAT automatizálási szoftver újdonságaira hívta fel a figyelmet. Hároméves fejlesztőmunkát követően tavaly látott napvilágot a TwinCAT Vision képfeldolgozási szoftvermodul, amely a gépi látás tökéletes integrációját jelenti a PC-alapú automatizálásba. A TwinCAT Vision feleslegessé teszi a gépi látáshoz kapcsolódó, más gyártók által fejlesztett megoldásokat a gépépítésben. És hogy a vezérlések az emberi testhez hasonlóan összhangban működő funkcionális egységek rendszerévé fejlődjenek, idénre az automatizálási rendszerek a TwinCAT Speech szoftver segítségével hallani és beszélni is megtanultak. Az információk hangalapú bevitelét közvetlen funkcióként valósították meg Windows-alapokon, így nem igényel internet- vagy felhőcsatlakozást. A valósághű beszédhangzást mély tanulási technológiák segítik, a beszédkimeneti funkció vagy szintén windowsos, vagy az Amazon szövegfelolvasóján alapul.

Veszélyek és lehetőségek

Az osztrák Beckhoff leányvállalattól érkezett Bezeczky Balázs áttekintő előadásában a digitalizáció előnyeire és veszélyeire hívta fel a figyelmet. Az IoT és az ipar 4.0 korában a digitalizálás a startupok és a nagyvállalatok számára egyaránt kulcsfontosságú, a kérdés csak az, hogy ki tud lépést tartani. A fejlődési képességnek azért is van kiemelkedő jelentősége, mert míg egy vállalat várható élethossza száz évvel ezelőtt mintegy 67 év volt, mára ez a felgyorsult világunkban másfél évtizedre szűkült. A szakember szerint a mindennapi életünket és az ipari szektort is fenyegető egyik veszély, hogy a napjaink fejlődése meghaladja az emberi alkalmazkodóképességet, az embert nem egy esetben beáldozzák a technológiának. Ha viszont egy vállalat sikeresen túllép ezeken, akkor számos lehetőség nyílik meg előtte többek között a projektek kivitelezése, a hálózati adatgyűjtés és -értékelés, valamint a termékoptimálás elérhetősége révén.

A továbbiakat röviden összefoglalva Cserpák Mihály – a továbbiakban külön nem jelzett előadók a Beckhoff Hungary Kft. munkatársai – előadásában bemutatásra kerültek a Beckhoff épületautomatizálási megoldásai, valamint megtudtuk azt, hogy az intelligens épületautomatizálási koncepció hogyan segíti az energiamegtakarítást, és növeli a komfortot egy adott épületen belül. A vállalat színpad- és látványtechnikai megoldásai a különböző látvány- és színpadelemek vezérlésén felül a rendszerek közötti szinergiát is szolgálják. Az előadó látványos példákat is hozott az egész világról a Beckhoff épületautomatizálási megoldásainak alkalmazására.

A Beckhoff épületautomatizálási megoldásait használják a frankfurti Tower 185 felhőkarcolóban is (forrás: 123rf.com)

Zelena Zsombor a Renishaw Hungary Kft. képviseletében az inkremens és abszolút enkóderek működési elvét, a lehetséges hibaforrásokat, valamint ezek kiküszöbölési lehetőségeit, Jamriska Péter előadásában pedig az EtherCAT-technológiát ismertette. Jelencsik Mátyás, az EuroSolid Kft. gépészmérnök értékesítője a Solidworks gépészeti tervezést automatizáló szoftver lehetőségeit mutatta be.

A Debreceni Egyetem Műszaki Karának Mechatronikai Tanszékéről érkezett Tóth János előadásában bemutatta a ma már klasszikusnak mondott ipari méréstechnikai megoldásokat. Az előadásban három különböző gyártó gyakorlati megoldásait hasonlította össze.

Mikli Áron 2018-as év I/O-újdonságaival foglalkozott. Bemutatta az új, túláramvédelemre szolgáló EL922-sorozatú terminálcsaládot, a TwinSafe SC-technológiával kiterjesztett ELX-sorozatú EtherCAT-terminálokat, illetve az IoT-buszcsatolót. Az előadás során bővebb betekintést kaphattunk a Beckhoff méréstechnikai megoldásaiba is.