Már közel 2,5 millió robot működik világszerte
A Nemzetközi Robotikai Szövetség minden évben kiadja a robotikai iparágról szóló piaci jelentését, amely mellé egy elemzést is mellékel. Ebből a riportból készítettük összefoglalónkat, amely a globális automatizálási trendeket, kihívásokat mutatja be.

A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) által minden évben kiadott World Robotics Report tanulmányt idén egy, a kétévente megrendezett Robotikai Csúcstalálkozó keretein belül megtartott sajtótájékoztatón mutatták be Tokióban. A jelentés egyik legfontosabb konklúziója az, hogy az ipari robotikába való befektetés mértéke egyre csak nő. 2013 és 2017 között a világszerte értékesített ipari robotok száma megduplázódott (114 százalék), és a következő három évre szóló kitekintés (2018–2021) is azt becsüli, hogy átlagosan további 14 százalékos éves növekedést várhatunk. A robotértékesítések megdöntötték a 2018-as rekordot. Ez 16,5 milliárd dolláros forgalmat jelent, és 422 ezer leszállított robotegységet. Az IFR új jelentése szerint 2018 végére már 2,4 millió ipari robot működött világszerte, ami 15 százalékkal több, mint 2017-ben. Az éves értékesítési volumen már hatodik éve folyamatosan növekszik. Az IFR arra számít, hogy 2019 és 2022 között globálisan kétmillió új ipari robotot telepítenek a gyárakban.

Bár kevesebb telepítés történik a kobotok területén a hagyományos ipari robotokhoz képest, mégis ezen a területen mutatnak növekvő tendenciát a beruházások. 2018-ban a kooperatív robotok piaca meghaladta a 649 millió dollárt, és várhatón – vegyes éves növekedési ütem mellett – 449 százalékkal bővül 2025-ig. Ez a jelentés szerint főleg annak köszönhető, hogy a kooperatív robotok sokkal rugalmasabban felhasználhatók, nagyobb kényelmet biztosítanak az emberi dolgozók számára. „Gyakran a kobotok olyan ismétlődő vagy ergonómiailag kényelmetlen feladatokat hajtanak végre, mint a nehéz tárgyak emelése, vagy hosszan tartó monoton feladatsorok, esetleg csavarozás” – írja az elemzésben Cuda Dzsundzsi, az IFR elnöke.

Cuda Dzsundzsi, az IFR elnöke

A nehézségek ellenére is bővül az autóipar

Az autóipar továbbra is a legnagyobb felvevőpiac, a teljes telepítés 30 százalékát adják, megelőzve az elektronikai termékek gyártóit (25 százalék), a gépgyártókat (10 százalék), a műanyag- és vegyipart (5 százalék) és az élelmiszeripart (3 százalék). „2018-ban dinamikus teljesítményt értünk el új értékesítési rekordokkal, még akkor is, ha a robotok fő felhasználói – az autó- és elektronikai ipar – számára a tavalyi nehéz év volt. Az USA és Kína közötti kereskedelmi konfliktus bizonytalanságot okoz a globális gazdaság számára, ami miatt a vállalatok hajlamosak elhalasztani a beruházásokat” – nyilatkozta a szervezet elnöke.
A robotikai technológia öt legfontosabb piaca Kína, Németország, Japán, a Koreai Köztársaság és az Egyesült Államok. A legmagasabb növekedésre Ázsiában számít a szervezet, 14 százalékosra becsüli a várható növekedést, az amerikai robotpiac 8 százalékos növekedést produkálhat, harmadikként pedig Európa szerepel 5 százalékkal.

Szervizrobotok: a globális értékesítés eléri a 12,9 milliárd dollárt

A professzionális felhasználásra szolgáló szervizrobotok eladási értéke 32 százalékkal 9,2 milliárd dollárra nőtt. Az olyan logisztikai rendszerek, mint az önállóan vezérelt járművek (AGV-k) képviselik ezeknek a legnagyobb hányadát, a professzionális szervizrobotok piacán már 41 százalékos az AGV-k részesedése.
A logisztikai rendszerek eladási értékét csaknem 3,7 milliárd dollárra becsülik, ami 53 százalékkal több, mint az előző évben. Az egységeket tekintve 111 ezer logisztikai rendszert adtak el 2018-ban – ez 60 százalékkal több, mint 2017-ben (69 ezer). 7700 önállóan vezérelt jármű (AGV) került gyártási környezetbe, és közel 103 ezer nem gyártási környezetbe. A logisztikai rendszerek elterjedését nem a feldolgozóiparban való alkalmazásuk támogatta elősorban, hanem a nagy e-kereskedelmi vállalatok raktári megoldásai.
A professzionális robotokat ipari környezetben használják gyártási célokra. A professzionális robotika piacán eladott új berendezések száma várhatóan 2021-re meghaladja a 95 ezer egységet. Ezek legnagyobb alkalmazási területe az elektronika és az autóipar, amelyek együttesen lefedik a professzionális robotika piacának több mint 60 százalékát.

Yaskawa robot programozás alatt

Orvosi robotoktól az exoskeletonokig

Az ellenőrző és karbantartó robotok az összes eladott professzionális robotikai egység 39 százalékát teszik ki, körülbelül 106 ezer ellenőrző és karbantartó rendszert adtak el 2018-ban. Az ellenőrző és karbantartó robotok kategóriája a robotok széles skáláját öleli fel, a meglehetősen alacsony árú standard egységektől a drága egyedi megoldásokig. Az orvosi robotok eladásai 50 százalékkal 5100 egységre növekedtek. Az orvosi robotok teszik ki a professzionális robotok teljes értékesítésének 31 százalékát. Az értékesítés teljes értéke 27 százalékkal, 2,8 milliárd dollárra nőtt.

A mezőgazdasági robotok eladási értéke 8 százalékkal 1 milliárd dollárra nőtt, ami a professzionális szervizrobotok értékesítése teljes értékének 11 százalékát teszi ki. Összesen 5800 fejőrobotot értékesítettek 2018-ban, szemben a 2017. évi 5400 egységgel, ami 8 százalékos növekedést jelent.
Az exoskeletonok támogatják az ergonomikus munkát azáltal, hogy csökkentik a munkavállaló terhelését. Az emberi exoskeletonok értékesítése a 2017. évi 6700 egységről 7300 egységre nőtt. Az ilyen típusú robotok nagy növekedési potenciállal rendelkeznek.

Az autóipar továbbra is a legnagyobb felvevőpiac, a teljes telepítés 30 százalékát adják, megelőzve az összes többi szektort

Ázsia a robotizáció fellegvára

Az európai és amerikai szervizrobotgyártók fontos szerepet játszanak a robotikában: mindkét régió piaci részesedése mintegy 45 százalék. Az amerikai vállalatok nagyon erősek a logisztikai rendszerekben, míg az orvosi robotika területén az európai vállalatok dominálnak. Az európai és ázsiai vállalatok elsősorban mezőgazdasági robotokat gyártanak – mindkettő nagyjából 45 százalékos piaci részesedéssel.
Míg az ipari robotok globális értékesítési volumene 2018-ban tovább emelkedett, a legnagyobb ipari robotpiac – Kína – az újonnan telepített ipari robotok számában enyhén, 1 százalékkal csökkent. Összesen 154 ezer egységet telepítettek Kínában 2018-ban. Ennek ellenére Kína továbbra is az ipari robotikai megoldások legnagyobb piaca a világ robotberendezéseinek 36 százalékával 2018-ban, volumenben Japán és az Egyesült Államok követi az ázsiai országot. Az ipari robotok kínai gyártói 5 százalékkal növelték piaci részesedésüket, míg a többi szállító részesedése csökkent.

Az Universal Robots UR5 robotkarjai munka közben

Az iparirobot-eladások az Egyesült Államokban 22 százalékkal, 55 ezer egységre nőttek az előző év azonos időszakához képest. Az IFR szerint a növekedés motorja az Egyesült Államokban az, hogy a vállalatok automatizálják a feldolgozóipari termelésüket mind a hazai, mind a globális piacokon. Németország volt a világ 5. legnagyobb iparirobot-piaca 2018-ban, az itt értékesített robotok száma közel 27 ezer egységre nőtt, ami minden idők rekordja. A robotok többségét a német autóipar telepítette. Az ipari robotok sűrűsége szempontjából Németország 3. helyen áll, 10 ezer alkalmazottra 338 robot jut. Európa legnagyobb gazdaságát csak Szingapúr – 10 ezer alkalmazottra 831 robot jut – és a Koreai Köztársaság lépte túl, 10 ezer alkalmazottra jutó 774 robotjával.

(Cikkünk eredetileg a GyártásTrend magazin január-februári lapszám, RoboTech mellékletében jelent meg.)