Már előrendelhetők a Tesla újszerű napelemes cellái
Az érdeklődők a vállalat saját bejáratú kalkulátorával egyedileg ellenőrizhetik feltelepítésük esetleges rentabilitását.

Bár a Tesla nem tudta beteljesíteni azon ígéretét, hogy a Solar Roof már áprilisban megjelenik a piacon, az érdeklődőknek szerencsére nem kell sokáig várniuk. Jelen állás szerint a cég texturált, illetve sima napelemes cellái már előrendelhetők, és az USA-ban a nyáron (máshol 2018-ban) már meg is kezdődhetnek a telepítések.

Az árak természetesen erősen függenek az érintett lakhelytől, de a gyártó szerint négyzetméterenként átszámítva átlagosan 67 000 Ft-tal lehet számolni. A Tesla még egy költségkalkulátorral is előrukkolt, hogy kideríthessük, konkrétan a mi esetünkben mennyibe kerülhet a beruházás. Az eszköz figyelembe veszi a tető terjedelmét, a villamos energia helyi árát, sőt, még a napfény regionális erősségét is, hogy rávilágíthasson a beszerzés és az installáció költségeire, illetve a kitermelhető áram mennyiségére is. A Tesla azt állítja, hogy hosszú távon valószínűleg gyümölcsözőre fordulnak a kiadások, de a kalkulátorral kideríthetjük, hogy a mi rezidenciánk esetében is szilárd alapokon nyugszik-e a meggyőződés. Egy szakadatlanul borús helyen például határozottan indokolatlan lenne a befektetés.

A maga Powerwall akkumulátoraival, továbbá SolarCity nevű leányvállalatával a társaság már korábban fejest ugrott az energiaszektorba, ám az ügyfelek számára az élvonalbeli napelemes technológiák közvetlen értékesítése már teljesen más tészta.

A napenergia sokkal szélesebb közönséget szólít meg az önálló akkumulátoroknál, viszont nehéz felbecsülni, hogy mennyien lesznek annyira merészek, hogy a Tesla innovatív technológiájához forduljanak a jól bejáratott metódusok helyett.