Már a politikai beszédeket is számítógépek írják?
Egy massachussets-i tudós tipp-topp kongresszusi felszólalások összetákolására képes robotot fejlesztett.

Egy kutató politikai beszédek írására képes, mesterséges intelligenciával felvértezett masinát alkotott a Massachussets-i Egyetemen. Valentin Kassarnig számára az amerikai képviselők szájából elhangzó, sztereotip lózungokból összegyúrt felszólalások adták az ihletet. A kutató több ezer beszéd részleteit használta fel, hogy a gépnek megtanítsa az önálló szövegírás algoritmusát.

Kassarnig a kongresszusi viták folyamán előadott, csaknem 4000 szónoklat szegmenseit tanította be a kivételes emlékezőtehetséggel megáldott nebulónak. Az átlagosan 23 szóból álló töredékek összesen több mint 50 000 mondatot tartalmaztak.

A mesterséges intelligenciát a tudós még arról is tájékoztatta, hogy az egyes töredékek demokrata vagy republikánus politikus szájából hangzottak-e el, továbbá, hogy az aktuális témával kapcsolatban pozitív vagy negatív álláspontot képviselt-e az előadó.

A komputer MI-ja a szavak sorrendje szerint elemzi a szövegeket, és az azokat megelőző kifejezések alapján meghatározza az egyes szavak és kifejezések előfordulásának valószínűségét. A beszédek létrehozása úgy történik, hogy az első szósorozatot az elemzett szövegre épülő jóslatok alapján követik az újabb töredékek.

A módszer létjogosultságáról a következő, mesterségesen „rittyentett” előadás alapján alkothatnak véleményt az olvasók:

„Elnök úr, a becsületes, ám szerencsétlen fogyasztók számára már évek óta lehetséges, hogy ésszerű és érvényes adósságuk rendezése érdekében csődvédelemért folyamodjanak. A rendszernek úgy kellene működnie, hogy a csődbíróság kiértékeli a különböző tényezőket, úgymint a jövedelmet, a vagyont és az adósságot annak eldöntéséhez, hogy mely tartozásokat lehet kifizetni, illetve hogy milyen módon állhat ismét talpra a fogyasztó. Álljanak ki a növekedés és a lehetőség mellett! Fogadják el a javaslatot!”

Szinte hibátlan.

Az angol nyelvű beszéd eredeti változata ezen a linken érhető el.