Már a marhahúsok „Rolls Royce-át” is nyomtatják
A wagyu szarvasmarhák világhírű húsához hasonló felépítésű steaket sikerült kinyomtatni Japánban. Az Oszakai Egyetem tudósainak sikere akár azt is jelentheti, hogy a fogyasztók maholnap az eddiginél sokkal környezet- és állatbarátabb alternatíváját is megvásárolhatják majd az ínyencségnek.

A kutatócsapat wagyu tehenek két típusú őssejtjét vette igénybe az eljárás megindításához. Első lépésként egy inkubátorban izom-, zsír- és érsejtekké alakították az alkotóelemeket, majd pedig az új sejteket a valódi húsét idéző struktúrában tömegesen kinyomtatva hozták létre a műszeletet. A végtermék egy ötször tíz centiméteres alapterületű, magas zsírtartalmú hústömb lett.

„A wagyumarha-hús szövettani felépítését tervrajzként használva kifejlesztettünk egy olyan 3D-nyomtatási módszert, amely egyedi, az izomrostokhoz, zsírhoz és erekhez hasonló, komplex struktúrákat is képes létrehozni – fogalmazott a projektet irányító tudós, Dong-Hi Kang.

Michiya Matsusaki, a kísérleteket részletező tanulmány vezető szerzője így nyilatkozott: „A technológia javításával a wagyu marha húsáéhoz fogható bonyolult hússzerkezet reprodukálásán túl a jövőben a zsír és az izom összetevőinek leheletfinom módosítgatása is lehetővé válik.”

Ami azt illeti, az oszakai tudósok projektje világszinten nem az első a wagyumarha-hús laboratóriumi előállítását célzó törekvések között. Egy Orbillion Bio nevű és a Szilícium-völgyben tevékenykedő startup egy bizonyos házi fejlesztésű wagyu fasírtot például már korábban bemutatott.