hirdetés
hirdetés

Történelem

Maláriaszúnyogokat is bevetettek volna

Náci tudósok azt tervezték, maláriaszúnyogokat tenyésztenek nagy mennyiségben, majd repülőgépről elengedik őket ellenséges területek felett.

hirdetés

A tervet, ami sohasem valósult meg, Klaus Reinhardt, a Tübingeni Egyetem biológusa fedezte fel, amikor náci feljegyzéseket, köztük a hírhedt Dachau koncentrációs táboréit, vizsgálta át. A Maláriaszúnyog-hadművelet ötlete valamikor 1942 januárjában született meg, amikor Heinrich Himmler, az SS, és a Gestapo vezetője állítólag elrendelte, hogy hozzanak létre egy Entomológiai Intézetet az emberre ártalmas rovarok élettanának tanulmányozására. Az intézet vezetője Eduard May rovartanász lett­ – írja a Huffingtonpost.

Történészek régóta vitatkoznak azon, mennyire ragaszkodott az 1. világháborút megjárt Hitler (aki állítólag mustárgáz miatt vakult meg átmenetileg) az 1925-ben elfogadott Genfi jegyzőkönyvhez, amely betiltotta a gáz- és biológiai fegyverek használatát. Bár a nácik mérges gázokat fejlesztettek és használtak a polgári lakosság megölésére a koncentrációs táborokban, sok kutató vitatja, hogy Hitler a csatamezőn is be akart volna vetni ilyesmit.

Reinhardt maga is elismeri, a maláriaszúnyogokra, mint az ellenség ellen bevetendő fegyverre kevés és nem túl meggyőző bizonyíték áll egyelőre rendelkezésre. Tény az is, hogy May kutatói felszerelése valójában szánalmas színvonalú volt – mondta el Reinhardt a National Geographicnak. Ugyanakkor nem Reinhardt az első, aki a nácik Maláriaszúnyog-hadműveletére talált adatokat. 2006-ban a Yale történészprofesszora, Frank Snowden Malária-hódítás Itáliában (Conquest of Malaria in Italy) c. könyvében azt állította, a nácik maláriát terjesztő szúnyogokat engedtek szabadon Olaszországban a szövetségesek partra szállásakor, hogy megállítsák előrenyomulásukat.

Snowden amerikai levéltárakban és olasz katonák naplóiban talált utalásokat arra, hogy Erich Martini német rovartanász arra utasította a német csapatokat, árasszák el a Róma környéki mocsarakat és engedjenek szabadon bennük a malária kórokozóját hordózó szúnyoglárvákat. Csakhogy a szövetséges katonák be voltak oltva fertőző betegségek ellen, így az nem váltott ki fertőzést soraikban, a helyi civil lakosság közül azonban sok áldozatot szedett.

Karosszékben
Az 1. világháborúban mind a két fél bevetett mérges gázokat, amelyek szörnyű és 
ellenőrizhetetlen pusztítást végeztek. Neves tudósok jártak élen fejlesztésükben. Igaz, akadtak olyanok is, akik megpróbáltak tenni ez ellen. Fritz Haber, akit a vegyi háború atyjaként emlegetnek, felesége, Clara Immerwahr kémikus férje szolgálati fegyverével lett öngyilkos 1915-ben, a tudománynak tömegpusztításra való felhasználása feletti elkeseredésében. Ma békedíj őrzi nevét.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés