hirdetés
hirdetés

Magyar tápegységek az európai Jupiter-misszió szondáján

A Wignerben fejlesztett alkatrészek 2022-ben repülhetnek a Jupiterhez, az ESA Juice projektje keretében.

hirdetés

Újabb európai űrszondán repülnek majd magyar fejlesztésű alkatrészek hamarosan, hogy részt vegyenek Naprendszerünk titkainak kifürkészésében. A Wigner Fizikai Kutatóközpont hétfői híre szerint az Űrtechnikai Kutatócsoport két tápegységet is fejlesztett a PEP nevű plazmafizikai műszeregyütteshez.

A hat érzékelőből álló PEP (Particle Environment Package) a tervek szerint 2022 májusában indul kilenc éves útjára egy Ariane rakétán, az ESA Juice (JUpiter ICy moons Explorer – JUICE) projektje keretében. A 11 tudományos műszert cipelő európai bolygószonda célja a gázóriás és holdjainak kutatása. A pozitív és negatív ionokat, elektronokat, töltés nélküli magaslégköri gázokat, forró plazmát és nagy energiájú semleges atomokat detektáló és mérő PEP műszer a bolygó mágneses mezejének és holdjainak kölcsönhatását, valamint a napszél hatását vizsgálja majd a Jupiter körül.

A képen Nagy János és Rynö Jouni (FMI, Helsinki) a nagy tisztaságú laborban dolgoznak
A képen Nagy János és Rynö Jouni (FMI, Helsinki) a nagy tisztaságú laborban dolgoznak

A Nagy János részecskefizikus vezette magyar csoport által fejlesztett két tápegység az NU_DCC és a JDC_DCC nevet kapta, feladatuk pedig két processzorkártya és négy szenzor tápellátásának biztosítása. Az első repülőpéldány integrálása augusztus elején kezdődött a Berni Egyetemen, derül ki a Wigner híréből. Az integrálás a NU_DCC három kiszállított kártyájának keretbe történő beszerelése után kezdődött, a tesztek alapján eddig minden eszköz megfelelően működik. Az integrálás szeptember végéig tart, addig tesztelik az űrmérnökök a PEP-et – fedélzetén a magyar kutatók által fejlesztett alkatrészekkel.

Az egyik magyar fejlesztésű tápegység
Az egyik magyar fejlesztésű tápegység

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés