Magyar tápegységek az európai Jupiter-misszió szondáján
A Wignerben fejlesztett alkatrészek 2022-ben repülhetnek a Jupiterhez, az ESA Juice projektje keretében.

Újabb európai űrszondán repülnek majd magyar fejlesztésű alkatrészek hamarosan, hogy részt vegyenek Naprendszerünk titkainak kifürkészésében. A Wigner Fizikai Kutatóközpont hétfői híre szerint az Űrtechnikai Kutatócsoport két tápegységet is fejlesztett a PEP nevű plazmafizikai műszeregyütteshez.

A hat érzékelőből álló PEP (Particle Environment Package) a tervek szerint 2022 májusában indul kilenc éves útjára egy Ariane rakétán, az ESA Juice (JUpiter ICy moons Explorer – JUICE) projektje keretében. A 11 tudományos műszert cipelő európai bolygószonda célja a gázóriás és holdjainak kutatása. A pozitív és negatív ionokat, elektronokat, töltés nélküli magaslégköri gázokat, forró plazmát és nagy energiájú semleges atomokat detektáló és mérő PEP műszer a bolygó mágneses mezejének és holdjainak kölcsönhatását, valamint a napszél hatását vizsgálja majd a Jupiter körül.

A képen Nagy János és Rynö Jouni (FMI, Helsinki) a nagy tisztaságú laborban dolgoznak

A Nagy János részecskefizikus vezette magyar csoport által fejlesztett két tápegység az NU_DCC és a JDC_DCC nevet kapta, feladatuk pedig két processzorkártya és négy szenzor tápellátásának biztosítása. Az első repülőpéldány integrálása augusztus elején kezdődött a Berni Egyetemen, derül ki a Wigner híréből. Az integrálás a NU_DCC három kiszállított kártyájának keretbe történő beszerelése után kezdődött, a tesztek alapján eddig minden eszköz megfelelően működik. Az integrálás szeptember végéig tart, addig tesztelik az űrmérnökök a PEP-et – fedélzetén a magyar kutatók által fejlesztett alkatrészekkel.

Az egyik magyar fejlesztésű tápegység