2021. április 15. 16:35
Magyar startup is fejlesztheti az európai nagyvárosok távhő rendszereit
A hőtárolást, fázisváltós megoldásukkal forradalmasító magyar startup, HeatVentors a nagyvárosi távhőellátást modernizáló és azt karbonsemlegessé tevő technológiai megoldást dolgozott ki.

A hőtárolást, fázisváltós megoldásukkal forradalmasító magyar startup, HeatVentors a megújuló energetikai fejlesztések megvalósítását támogató EIT InnoEnergy égisze alatt, négy konzorciumi partnercéggel - Savosolar, a Heliac, az Ecovat és a ConnectPoint - új, a nagyvárosi távhőellátást modernizáló és azt karbonsemlegessé tevő technológiai megoldást dolgozott ki az ebben a témában pályázatot hirdető finn főváros számára. Elképzelésükkel a legjobb tíz finalista közé kerületek, és bekapcsolódhatnak Helsinki jövőbeni távhő rendszerének tervezésébe, ahol egyedülálló módon, a szén-dioxid szennyezés mértékét 2030-ra a mostanihoz képest 78 százalékkal akarják csökkenteni. 

Az EIT InnoEnergy által összefogott öt cég közös megoldása ötvözte a Savosolar napenergiát hasznosító fejlesztését, a Heliac szén-dioxid mentes és több mint 1000 GWh megújuló energiát előállító technológiáját, az Ecovat és a HeatVentors hőtárolási újításait, amelyek a távhő rendszer kapacitásainak bővítését, illetve a felhasználói igények rugalmas kiszolgálását biztosítja, továbbá a ConnectPoint valós idejű, intelligens és távoli elérésre építő online kezelő platformjának kombinációját.

A sikeres együttműködés és a közös javaslatuk pozitív fogadtatása arra sarkalta az öt céget, hogy tovább finomítsák a finn fővárosban bemutatott elképzeléseiket. Jelenleg egy olyan általános érvényű, a kollaborációra építő technológiát terveznek, amely bármely európai nagyvárosban alkalmazható lenne a távfűtés karbonsemlegessé való átalakítása során.

(Fotó: Heatventors)

Az InnoEnergy HUB Hungary vezetője, és a Green Brother üzleti tanácsadó szakértője, Dervalics Ákos szerint már Magyarországon is időszerű gondolkozni a távfűtés karbonsemlegesítéséről. Hazánkban ugyanis szintén adottak a lehetőségek, hogy a napenergiával, illetve más, megújuló energiaforrás révén (geotermikus) megtermelt hőt közvetve vagy közvetlenül a távhő rendszerbe juttassuk. Arra is lehetőség kínálkozik továbbá, hogy az így megtermel hőt a Heatventors technológiájára épülő, a hőtermelő központban elhelyezett nagyobb, vagy a fűtött épületekben elhelyezett kisebb méretű hőtárolókba tápláljuk, amelyek révén megoldható a zöld úton nappal termelt hőenergia tárolása, majd felhasználása az esti, éjszakai időszakban.

(Fotó: Heatventors)

A szakember úgy látja, ahhoz, hogy karbonsemlegessé váljon egy nagyváros távhő rendszere, ahhoz egyrészt csökkenteni kell a felhasznált energia mennyiségét, másrészt fokozni kell a zöld energiaforrások igénybevételét. Előbbire ugyanakkor már most megoldást nyújt a Heatventors fejlesztése, amely szabályozhatósága révén tökéletesen alkalmas a hőigény időbeli változásának lekövetésére megújuló hőenergia esetében is.

Farkas Rita és Andrássy Zoltán, a HeatVentors alapítói

HeatVentors

A HeatVentors startup céget egy fiatal mérnök házaspár, Farkas Rita és Andrássy Zoltán alapította azután, hogy 2017-ben egy új, idehaza még sohasem alkalmazott hőtároló rendszer ötletével nyertek az MVM Edison Light Up! versenyében. Farkas Rita a GyártásTrendnek elmondta: itthon mindenhol vizes tárolókat alkalmaznak, és a víz hőmérsékletének változtatásával tárolják a hőt. „Mi víz helyett úgynevezett fázisváltó anyagokat használunk, és ezeknek a halmazállapotát változtatjuk meg. A fázisváltó anyag olvadásával hőt von el a környezetből, fagyásával pedig hőt ad le. Hagyományos fűtőrendszerekhez, illetve klímaberendezésekhez csatlakoztatva optimalizálja azok működését, és sokkal hatékonyabb, takarékosabb energiafelhasználást biztosít.”


Egyébként a világban máshol már régóta alkalmazzák ezt a hőtároló technológiát, a HeatVentors találmánya azonban nemzetközi mércével is egyedülálló. Innovációjuk lényegét Farkas Rita magyarázza: „Európában és Amerikában is úgy akarták felhasználni a fázisváltó anyagokat, mint a vizet: azaz vizes tárolókba öntötték be. Mi viszont egy újszerű tárolószerkezetet hoztunk létre a minél hatékonyabb működés érdekében. Az ötletünket szabadalmaztattuk. A HeatTank egyik előnye, hogy a vizes tárolóknál 90 százalékkal kisebb, tehát helytakarékos. Emellett sokkal gazdaságosabb anyagokat alkalmazunk, mint a piaci versenytársaink, akik a hőtárolóikat 40-50 éves megtérülési idővel kínálják. Mi 3-5 éves megtérülési időt garantálunk.”