Magyar fejlesztés a lézertechnológiában
A lézertechnológiában ma már nem számít teljesen újdonságnak a fiber-, azaz száloptikás lézer, a lézerek családjának legújabb eleme. A szakmabeliek körében általánosan elterjedt, hogy milyen elvek és igények alapján fejlesztették ki ezt a típusú lézert. Az is közismert, hogy az ipar mely területein lehet a leginkább kihasználni, illetve hol tudja felváltani a mára már akár elavultnak is nevezhető korábbi technológiákat, gondolva itt akár a hagyományos CO2 vagy a szilárdtest-lézerekre is.

A száloptikás lézertechnológiát a Quantum Lasertech Kft. évek óta terjeszti Magyarországon, és újabb és újabb elemekkel bővíti a már így is széles palettát az alkalmazhatóság szinte valamennyi területén. A legújabb fejlesztés az a komplett megmunkálóállomás, amelyet az ipar már jól ismer a CO2 lézerforrásokra épülve. Most azonban a cég, hazai partnervállalataival közösen, kifejlesztette és megépítette legújabb megmunkálóközpontját, megtartva a korábbi lézerek kiforrott precizitását, de kiegészítve azt a fiberlézerek „elnyűhetetlenségével”, azaz rendkívüli élettartamával.

Gyors, hatékony, takarékos

A PTL 4001 típusú fiberlézer-vágóberendezés egyedülálló a maga nemében. Az egészében Magyarországon fejlesztett és összeszerelt berendezés ötvözi mindazon tulajdonságokat, amelyek a mai kor modern berendezéseitől elvárhatók. Sikerét kiváló ár-érték arányának, a felhasznált anyagok és a vásárolt alkatrészek minőségének, a közvetlen magyarországi gyártásnak és szerviznek, illetve a berendezéshez nyújtott háttértámogatásnak köszönheti.

A Quantum Lasertech nemcsak egy munkaeszközt, hanem komplett megoldást kínál. Számos referencia bizonyítja a rendszer hatékony működését. A referenciahelyeken ipari környezetben, működés közben tesztelhető a berendezés munkája, akár előírt alkatrészek előállítása mellett. A PTL 4001 típusú modell nagy sebességű lineáris hajtással szerelt, amelynek köszönhetően az átállás, az újrapozicionálás rendkívül gyorsan és pontosan végezhető. A hatékony és veszteségeket nélkülöző termeléshez palettacserélős lemezadagolás, távvezérlő és távfelügyelet járul.

Sokan szembesültek már azzal a problémával, hogy a méregdrágán megvásárolt lézerberendezésük meghibásodása esetén a szervizelés költséges és körülményes volt. Ebben az esetben a gyári szervizcsapat 24 órán belül rendelkezésére áll. A PTL 4001 1500/3000 modell legfontosabb műszaki adatai a következők: x, y, z tengely menti elmozdulás 3000 mm, 1500 mm, illetve 50 mm, munkadarabméret 1495 mm×2955 mm, gyorsjárati sebesség 180 m/min, abszolút pozicionálási pontosság ±0,08 mm, ismétlési pontosság ±0,05 mm, előtolási sebessége pedig a lézerforrás, illetve a vágandó anyag függvénye.

A cikk teljes terjedelemben a GyártásTrend Magazin 2013/7-8. számában olvasható.