hirdetés
hirdetés

Magway

Mágneses rendszer forradalmasíthatja az árufuvarozást

Hyperloop-ihlette szállítmányozási koncepciót dolgozott ki egy Magway nevű, londoni székhelyű cég.

hirdetés

A vállalat 1,5 millió fontos kezdőtőkét tudott összegyűjteni, hogy az ötlete megvalósítását megkezdhesse, és azóta további jelentős támogatásokat is megszerzett a projekthez.

A rendszer mágneses síneken működő, rendkívül hatékony mágneses motorokkal hajtott kapszulákat használ a ládák mozgatásához. A járművek optimális esetben 31 mérföld per óra sebességgel „repeszthetnének” a számukra kialakított, nagy sűrűségű polietilénből (HDPE) készült, 0,9 méter átmérőjű alagutakban.

Forrás: Magway|
Forrás: Magway

Ezeket a csöveket már létező köz- és vasúti útvonalak mentén, a földfelszín alatt, talajszinten vagy akár felfüggesztett formában építenék meg. A csatornák az Amazonhoz vagy az Ocadóhoz hasonló cégóriások magas szinten automatizált raktáraiba csatlakozhatnának. Bármilyen korszerűen működnek, még ezek a vállalatok is kamionokkal kézbesítik a fogyasztóknak a megrendelt termékeket.

A fejlesztők a rendszer demonstrációs verzióit a London-közeli North Wembley-ben már megépítették – jelenleg kereskedelmi nagyságrendű, tesztprogramra alkalmas területek után kutakodnak.

Ha a hálózat nagyságát az Egyesült Királyságban sikerülne a terveknek megfelelő léptékűre növelni, évente sok millió tonna szén-dioxid kibocsátását lehetne elkerülni, óriási útkarbantartási költséget lehetne megtakarítani, és csökkenteni lehetne a kamionok okozta közúti torlódások számát. Siker esetén a megoldás Nagy-Britannia határain túl is megkezdheti a térhódítását.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Engineer)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés