Made in Germany – Kínából
A high-tech korszakának ottani beköszöntével az automatizálási technológia tradicionális vállalatainak célja, hogy a távol-keleti igényeknek megfelelően helyben fejlesszék és gyártsák termékeiket, miközben nem adják alább az Európában megszokott minőséget – vallja a Kínában gyártóüzemeket, fejlesztő- és tréningközpontokat fenntartó Festo is.

A Festo vállalatcsoport számára jelenleg Kína és az ázsiai-csendes-óceáni térség jelenti a leggyorsabban fejlődő piacokat, és még akkor is nagy erőket összpontosít e piacok megnyerésére, ha különleges kihívást jelent, hogy az automatizálási termékekkel és rendszerekkel szemben támasztott ottani követelmények gyakran eltérnek az európaiaktól.

Egyébként a német automatizálástechnikai szakértő korántsem újonnan jelent meg ebben a térségben: idén 20 éve annak, hogy irodát nyitott Sanghajban. 2005-ben globális termelési központot hozott létre a metropoliszban, majd 2007-ben egy helyi pneumatikai cég átvételével a Pekinget és Sanghajt összekötő gyorsvasút mentén fekvő Jinanban további gyártóhelyet alakított ki.

Ezt tavaly 46 ezer négyzetméteresre bővítették, amellyel ez az üzem is globális termelési központtá vált. A Festo még 2001-ben fejlesztőközpontot is alapított Sanghajban, amelynek jelentős bővítése eredményeképpen idén ősztől akár száz magasan képzett mérnök segítségével nagyban lerövidíthetők a helyileg szükséges termékinnovációk.

Nemzetközi sajtókonferencia helyben

Hogy milyen fontos a világszerte legnagyobb belső piaccal rendelkező ország automatizálási ágazatában való hangsúlyos részvétel a Festo számára, ezt azzal is jól kifejezte, hogy éves szokásos nemzetközi sajtókonferenciáját idén október 22. és 25. között a helyszínen, Jinanban és Sanghajban rendezte meg. A sorrendben 11. nagyszabású sajtóeseményen a helyi, valamint a németországi székhelyről érkezett vezetők adtak képet az újságíróknak, hogyan tartanak lépést a testre szabott és vevőorientált termékek és megoldások iránti egyre növekvő igényekkel.

Santung tartomány a harmadik legnagyobb gazdasági erőt képviseli Kínában, és a több mint 2000 éves történelemmel bíró, a források városának is nevezett főváros a legmegfelelőbb hely a Festo központja számára, hogy mintegy 30 ezer katalógustermékkel, ezen felül nagyszámú felhasználóspecifikus megoldással lássa el a térségben tevékenykedő partnerét.

Ennek a kihívásnak csak megrendelésorientált gyártással lehet eleget tenni, és a cél érdekében az utóbbi években több mint 100 millió euró értékben hajtottak végre fejlesztéseket – mondta el Hong Zhou, a jinani globális termelési központ (GPC) vezetője. A területnövekedésen felül a helyi piacok maradéktalan ellátásához nagyban hozzájárul az egész világra kiterjedő Festo gyártási rendszer bevezetése, valamint a Németországon kívül egyedüli teljes körű tréningcentrum kialakítása is.

A minőség marad

Kína ma már nem elsősorban az alacsony munkaerőköltségek miatt vonzza a nyugati cégeket termelőegységeik odahelyezésére. Sokkal fontosabb szempont, hogy a napjainkra egyre inkább a legkorszerűbb technológiákat – így például fejlett automatizálást – alkalmazó helyi termelőüzemek számára helyben, a helyi adottságokat kihasználva, a különben tetemes szállítási költséget megtakarítva állítsák elő a szükséges termékeket, na és természetesen helyben nyújtsák az elengedhetetlen kísérő szolgáltatásokat.

Hazai gépépítő a Távol-Keleten
Ha egy európai berendezésgyártó csak a hazai piacokra összpontosít, várhatóan sokkal szolidabb eredménnyel kell megelégednie, mintha távoli piacok felé keresné az utakat. A tipikus európai középvállalatnak számító, 1991-ben alapított, főként szerelősorok és vizsgálóberendezések építésével foglalkozó székesfehérvári Elme Automatika Kft. is ezt a – nemcsak földrajzi tekintetben vett – ugrást választotta növekedési stratégiájának egyik alappillérének. A hatvan dolgozót, köztük harminc mérnököt foglalkoztató cég nemzetközi autóipari beszállítók kínai üzemei számára is tervezett, gyártott és helyezett üzembe gépeket és szerelősorokat a közelmúltban. 
 
A megrendelések elnyerésében a versenyképes áron felül jelentős szerepe volt annak, hogy az Elme az európai szállításoknál megszokott standardizált megoldást tudott kínálni. Ennek részeként teljesítette azt az igényt, hogy Kínában is a kontinensünkön bevált villamos és pneumatikus automatizálási elemeket és modulokat alkalmazza – mégpedig automatizálási partnere, a Festo segítségével.
 
A világszerte jelen lévő német automatizálási vállalat támogatása az alkalmas technológia konfigurálásától a gyors termékszállításon keresztül a kísérő szolgáltatások, szerviz és alkatrészellátás megbízható ellátásig terjed.

A Festo jelmondata szerint – a régióban a régió számára – nemcsak hogy Kínában létesített gyártóhelyein állítja elő széles körben keresett pneumatikus és villamos automatizálási termékeit, de a más alkalmazási körülményekből, eltérő műszaki követelményekből eredő, az európaitól részben eltérő termékválasztékát helyi mérnökök tervezik, fejlesztik. Ezért játszik központi szerepet a vállalatcsoport ázsiai-csendes-óceáni jelenlétében a sanghaji fejlesztőközpont (TEC).

Az eltérés az itthonitól megszokottól azonban csak az esetenként eltérő műszaki paramétereket érinti, a minőség tekintetében nincs kompromisszum – hangsúlyozta Kenan Hafuz-Hasan, a TEC vezetője. A szakember portálunk kérdésére elmondta, hogy a minőségnek már csak azért is kifogástalannak kell lennie – amit a fejlesztőközpont tesztelőrészlegében a lehető legalaposabban ellenőriznek is –, mert a későbbiekben a termék nagyon változatos utat járhat be.

Nem ritkán neves (európai) gyártó építi be termékébe a térségben lévő üzemében, majd a berendezés az egész világon (és így például kontinensünkön) „köthet ki” vevőjénél. Ez pedig egyértelművé teszi, hogy a láncolat végén a felhasználó már csak a Festo logót látja, és ez a garantált minőséget kell hogy jelentse neki a gyártás helyétől függetlenül.

Tények és számok

Az 1925-ben alapították és máig is családi tulajdonban van, illetve vezetés alatt áll a Festo vállalatcsoport, amely pneumatikus és villamos automatizálási termékeinek előállítására 12 országban működtet termelőegységet. Ezek közül a két németországi legnagyobbhoz a gyártóterület tavalyi megduplázásával a kínai Jinanban lévő üzem is felzárkózott.

A Festo a múlt évben több mint 16 ezer dolgozót foglalkoztatott, alkalmazottainak több mint felét (közel 9 ezer főt) Németországon kívüli gyártóüzemeiben és kereskedelmi képviseletein. A 2012-es rekord 2,24 milliárd eurós forgalom az előző évihez képest 6 százalékos bővülést jelentett. Ebből világszinten több mint 7 százalékot forgatott vissza a kutatás-fejlesztésbe.