Macskabajuszt kapnak a robotok is?
A tapogatáson alapuló érzékelés modern technológiája a víz alatti járművek előrejutását is megkönnyítheti.

Számos, a macskákhoz, patkányokhoz és fókákhoz hasonló emlős fontos érzékelőrendszerként használja a bajuszát. Az orr környékén gyökerező szálak a sötétben található objektumok detektálását, vagy akár a homályos vizekben bekövetkező áramlatváltozások észlelését is lehetővé tehetik. Egy, a Bioinspiration and Biomimetics hasábjain ismertetett tanulmány szerint a kutatók az állatok bajuszának fiziológiájából és szerepéből merítették az inspirációt, hogy a járművek és robotok tájékozódását elősegítő, „robotikus bajuszt” hozzanak létre. A mímelt testrész a légáramlatok mérésével képes tomográfiás térképet alkotni, (elméletileg) megkönnyítheti a víz alatt közlekedő járművek eligazodását a zavarosabb vizekben, illetve elősegítheti a betegek szívében a katéter pontosabb behelyezését is.

A „Bajuszsornak” (Whisker Array) nevezett eszköz műanyag szívószálakba burkolt, szuperelasztikus nitinol (nikkel és titán ötvözetet tartalmazó anyag) huzalokból készült. A 15 centiméter hosszú szálakat a kutatók műanyag LEGO kockák és fogaskerekek segítségével egy vízmértékhez kapcsolták. Egy, a robotikában a mozgás koordinálásához használt szervomotorral a tudósok lehetővé tették, hogy légáramlatok hatására a bajusz szálai elfordulhassanak. A csapat egy hűtőrendszerrel és két sebességfokozattal rendelkező Conair hajszárítóval tesztelte a Whisker Array-re irányított légáramlatok hatását.

Bár a hajszárító a fuvallat forrásaként gyenge jelerősséggel rendelkezett, a robotbajusz a légáramlatok mintáit így is nagy pontossággal rögzíteni tudta.

A Whisker Array a radarok és a szonárok számára nehézségeket okozó helyszíneken is jól teljesített. A víz alatti járművek például az iszapos és zavaros vizekben a tapogató érzékelés mondott mechanizmusával könnyebben tájékozódhatnak a mélyben fellelhető objektumok között. Az egészségügyben is hasznát vehetik a szerkezetnek. A katéterekhez csatlakoztatva például segíthetnek, hogy az orvosi eszközök a szövetek károsítása nélkül juthassanak tovább az erekben.