Lopakodó vadászgépet épít Japán
Sikeres tesztrepülés esetén sem valószínű, hogy a repülő a 2030-as évek előtt szolgálatba lép majd.

Mostanáig csupán egy maréknyi ország épített, illetve használt lopakodó vadászgépeket. Ezekhez az államokhoz a jövő év elején Japán is csatlakozhat, hiszen az ország már 2016 első három hónapjában tesztelheti első kísérleti lopakodó vadászgépeit. Az Advanced Technology Demonstrator X, avagy ATD-X óvatos lépés előre az égbolt idáig ismeretlen részei felé, méghozzá egy olyan időszakban, amikor Japán szomszédjainak zöme lopakodó vadászgépeket vásárol, illetve épít.

Amint azt a Financial Review megjegyzi, a Honvédelmi Minisztérium programmenedzsereként a repülésre vonatkozó időszakot Hirofumi Doi egy tokiói interjúban osztotta meg a nagynyilvánossággal. A repülőgépet a japán ipari óriás Mitsubishi Heavy Industries építi. A kb. 14 méter hosszú repülőt 440 millió dollárból (kb. 126 milliárd forintból, vagyis nagyjából három F-35s költségéből) fejlesztették ki a szakemberek. Ha az első repülésnél minden klappolni fog, még akkor sem számíthatunk rá, hogy a gép a 2030-as évek előtt szolgálatba lép.

Amikor ez megtörténik, az ATD-X így is csak egy lesz a Csendes-óceán távol-keleti partjánál bázisozó potenciális lopakodó vadászgépek közül. Az ilyen repülők sorát gazdagítják az amerikai F-22s-es és F-35s-es, az orosz PAK FA, a kínai J-20-as és J-31-es masinák, és akkor még az éppen folyó koreai és indiai projektekről nem is beszéltünk. Az ATD-X esetlegesen helyettesítheti Japán jelenlegi, F-16-osokből álló flottáját. A repülő szolgálatba lépésekor azokhoz a japán fegyveres erőkhöz fog csatlakozni, amelynek alkotmányosan ugyan még mindig tilos offenzív háborút indítania, ám már évtizedek óta rendületlenül és erőteljesen fejleszti saját bejáratú hadseregét.