hero
Kun Zsuzsi 2022. február 12. 17:00
Logisztikai fenntarthatóság a gyakorlatban
Az elmúlt évek ellátási válsága, az ellátási láncok törékenysége és a termelési folyamatok elakadása megmutatta, milyen fontos lenne átgondolnunk mindazt, amit eddig a logisztikai fenntarthatósággal kapcsolatban érvényesnek véltünk.

Az elmúlt évek ellátási válsága, az ellátási láncok törékenysége és a termelési folyamatok elakadása megmutatta, milyen fontos lenne átgondolnunk mindazt, amit eddig a logisztikai fenntarthatósággal kapcsolatban érvényesnek véltünk.

A 2020-as globális leállások, a gyárak közötti alapanyag és részegység-transzport fennakadásai figyelmet irányítottak a szállítmányozás, a raktározás és az ellátási láncok újjászervezésének szükségességére. Sok vállalat szinte azonnal elkezdte megtervezni új készletezési stratégiáját, ám a távol-keleti alapanyagok elakadása és hamar kialakuló hiánya alaposan felforgatta az európai és amerikai gyárak termelési terveit is.

Nem csak egy aspektusról kell beszélnünk

A fentiek is indokolják tehát, hogy a logisztikai fenntarthatóságot nem csak egyféleképpen értelmezhetjük. Túl a környezetvédelmi aspektuson, fontos foglalkoznunk az ellátási láncok biztonságával és az árufolyam biztosítottságával is. A járvány ugyanis megmutatta: amikor akár csak pár napig leáll az országok közötti terméktranszport, komoly fennakadások jelentkezhetnek a termelésben, az áruellátásban, ami mind a gyártókat, mind a fogyasztókat kellemetlenül érinti.

Fülöp Szabolcs, a Trans-Sped Kft. ügyvezetője azonban nemcsak erről, hanem a fenntarthatóság másik – szintén kiemelt fontossággal bíró – jelentéséről is beszélt. Vállalatuk a környezetterhelés csökkentése érdekében tett lépéseiről, arról, hogyan igyekeznek az eldobható csomagolások használatát visszaszorítani, illetve milyen intézkedéseket vezetnek be a közúti közlekedés karbonlábnyomának leszorítására.

A kulcs a logisztikában is az optimalizálás, a digitalizáció, illetve az észszerű megoldások keresése, amely a vállalatok közös érdeke. Hiába számítanak még mindig a gyártók a legnagyobb kibocsátóknak, egyetlen szektor sem tehet úgy, mintha nem lenne szerepe abban, hogy fenntarthatóbbá tegye a globális ipari működést.

A GyártásTrend Köszörű podcastjának harmadik epizódjában a logisztikai fenntarthatóság három különböző jelentése kerül tehát fókuszba. Szó lesz arról, hogyan biztosíthatja hosszútávú fennmaradását egy családi vállalat, mi kell a stabil működéshez és mivel csökkenthető a kibocsátás. Példaként elhangzanak jó gyakorlatok, megfontolandó ötletek és persze arról is beszélünk, miért közös ügyünk a fenntarthatóságra törekvés. 

Tartsanak velünk és hallgassák meg a teljes epizódot Spotify-on vagy a Youtube csatornánkon!