hirdetés
hirdetés

Lézer

Lézerrel írtja a szúnyogokat a távirányítású robottank

A másodpercenként akár 30-40 ízeltlábút likvidáló jármű szerencsére kisebb a valódi csatamezőkön gyötrődő társainál.

hirdetés

A Shephard Media hadászati tematikájú hírportál maxrotor művésznevű szerzője által kiszúrt „Laser Movable Mosquito Killer Robot" (LMMKR) egyszerre lenyűgöző és nevetséges. Maxrotor a Laser Movable Mosquito Killer Robotról Quill or Capture nevű blogjában számol be részletesebben, amely bizonyos szempontból a Shephard Media oldalhajtásának nevezhető.

Laser Movable Mosquito Killer Robot (Forrás: LeiShen Intelligent)

A rovargyilkos robotot a kínai LeiShen nevű cég gyártja, amely profilja szerint lézeres navigációs eszközöket készít otthoni robotok számára.

Maxrobot így fogalmaz:

„Lényegében átvették a 2D LIDAR technológiájukat, amelyet gyakran láthatunk a házi takarító robotoknál. Ezt aztán egy kis UGV-be [távirányított szárazföldi jármű – a szerk.] integrálták, és egy szúnyogölő lézert applikáltak a jármű tetejére. A LeiShen Intelligent egyik képviselője azt mondta, hogy bár még nem adtak el egyet sem, a cég a maláriához vagy a Zikához hasonló fertőzések által beárnyékolt területeken, a kórházakban, iskolákban és egyéb középületekben kamatoztatná az ötletet. Egy objektumfelismerő és -követő algoritmuson keresztül a gyilkos robot felismeri a szúnyogot és’azonnal’ lézert lő ki rá. A vállalat azt állítja, hogy a lézer lenyűgöző módon egy másodperc alatt 30-40 szúnyogot képes megölni; ezt a tényt kétszer is ellenőriztem, hogy nem volt-e félrefordítás.”

Ez valóban hihetetlenül magas sikerarány. Sokkal erősebb katonai lézereknek sokkal több másodpercre van szükségük, hogy átégessék a teherautókat vagy a drónokat.

A szúnyogok viszont parányi lények, ezért itt a kihívás nem az elpusztíthatóságukban rejlik, inkább abban: hogy lehet majd három tucat ízeltlábút rávenni, hogy szolgálatkészen egy sorba álljanak a gördülékenyebb lézeres megsemmisülés érdekében?

Az LMMKR kétségtelenül újszerű megoldást nyújthat a rovarok által terjesztett betegségek elleni küzdelemben, és ha beválik, úgy a jelenben, mint a jövőben hatalmas tehertől szabadíthatná meg az egészségügyi ágazatot.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: PopSci)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés