Lézerrel beszélgethetnénk az idegen civilizációkkal
A technológiánk valószínűleg megvan, de mindenképpen gyorsan felfejleszthető hozzá.

Kézenfekvő ötlet született arra, hogy miként lehetne felvenni a kapcsolatot az idegen civilizációkkal (ha léteznek), hogy aztán üzenetekkel zaklassuk őket. Az MIT kutatói által jegyzett és a The Astrophysical Journal folyóiratban leközölt egyik tanulmány szerint lézerrel kellene megpróbálnunk felvenni velük a kapcsolatot. A szükséges technológia valószínűleg már megvan, de kisebb fejlesztgetésekkel mindenképpen elérhetővé tehető hozzá.

Az eszköz egyfajta jeladóként szolgálhatna. Egy 30-45 méter átmérőjű teleszkópon át kivetített 1-2 megawattos lézer elég erős lenne ahhoz, hogy akár a tőlünk 20 000 fényévre található bolygókig is elérjen. A hozzánk legközelebb eső csillag, a Proxima Centauri „mindössze” négy fényévnyi távolságra helyezkedik el a Földtől.

Ha a sugárral útba ejtett egyik bolygón véletlenül már kialakult egy kellően fejlett technológiával rendelkező létforma, az égitest lakói detektálni tudnák, hogy „szóltak nekik”.

A kutatást lebonyolító szakemberek most a földön kívüli élet utáni kutatásért felelős amerikai kormányzati ügynökséghez fordultak, hogy ez alaposabban pásztázza a kozmoszt, illetve, hogy anyagilag támogassa a lakható atmoszférával rendelkező, távoli bolygók felkutatását segítő infravörös technológiák csiszolgatását.

Ha sikerül is útnak indítani a projektet, és gyorsan rálelünk egy felkészült idegen civilizációra, valószínűleg minimum évszázadokat kell várni, mígnem egy épkézláb beszélgetést le tudunk folytatni velük, minthogy egyetlen üzenet célba juttatása is hosszú évekbe telik majd.