Lézermeghajtású rovert küldenének a Holdra
A Föld mellékbolygójának sarki kráterei folyamatos mozgásban tartják a tudósok fantáziáját. Régóta folyik az ötletelés, hogy miként lehetne testközelből is megismerni a formációkat, és az ESA nemrég elő is állt egy izgalmas javaslattal.

Számos, űrszondával végzett vizsgálat azt sugallja, hogy a Hold sarkvidékei gazdag hidrogénlelőhelyek. A tudósok úgy sejtik, hogy az itteni kráterek alján vízjég lapul, és emiatt megkülönböztetett érdeklődéssel tekintenek ezekre a területekre. A gond az, hogy a helyszíni kutatásokhoz az emberiség jelenleg nem rendelkezik a megfelelő technológiával. A feltárást nehezíti például, hogy ezek a zónák hírből sem ismerik a napfényt: örök sötétség uralkodik bennük.

Többek között a látási, illetve a hőmérsékleti viszonyok miatt pillanatnyilag esélytelen, hogy emberes missziók induljanak e régiók tanulmányozására. A feladat egyelőre még robotok számára is kemény diónak látszik. Nem tudni például, hogy hosszú távon miként lehetne megoldani a gépek energiaellátását. Roverek esetében a napelemek már bizonyítottak, viszont ezek az eszközök fényhiányos helyeken hasznavehetetlenek.

Úgy néz ki, az Európai Űrügynökség (ESA) kutatói rájöttek miként lehetne csakazértis napelemes járművel felkeresni ezeket a barátságtalan vidékeket.

Forrás: ESA

A misszióban egy holdjáró és egy leszállóegység venne részt. Az operátorok a két szerkezetet együtt küldenék el a Holdra, és a vizsgálni kívánt kráter közelében egy verőfényes területen helyeznék le őket. Miután a rover a mélyedés falán leereszkedett, a sötétben végzett munka közben már a fent maradt leszállóegység látná el energiával. Ez úgy történne, hogy az utóbbi apparátus a saját fotovillamos paneljei által befogadott napfényt 500 wattos lézersugárrá alakítaná, és ezt a holdjáró napelemeire összpontosítaná. A jármű ezt a csóvát konvertálná villamos energiává. A rover fotovoltaikus tábláira szerelt fotodiódák ráadásul még arról is gondoskodnának, hogy a panelek mindig a lézer felé nézzenek.


A szakemberek azt állítják, hogy a rendszer tervezési fázisán túl vannak, és így a prototípusának esetleges legyártását és tesztelését immár bármikor el tudják végezni.