Ugrai Gábor 2015. január 16. 13:08
Lézerberendezések egyedi igényekre
A lézeres megmunkálás napjainkban egy igen széles körben elterjedt megmunkálási gyakorlat. Megtalálható a 2D-s és 3D-s vágás, illetve hegesztés területén, de a jelöléstechnikában is egyre nagyobb teret hódít.

A Quantum Lasertech Kft. közel 10 éve foglalkozik ipari lézerekre épülő komplett célgépek építésével. Az ipar elvárásainak, de legfőképp az ügyfelek egyedi igényeinek kiszolgálására fejleszt és épít lézeres gyártástechnológián alapuló megmunkálóberendezéseket. Mivel az iparban igencsak eltérő és néha teljesen egyedi anyagfajtákkal dolgoznak, a vállalatnak fel kellett készülnie az egyedi anyagmegmunkálás lehetőségeire, így termékpalettáján szinte minden lézertípus megtalálható annak érdekében, hogy az iparban használatos műszaki anyagokat hegeszteni, vágni, jelölni tudjuk lézerrel.

CO2-gázlézerek: nemfémes anyagokhoz

A választékban szereplő termékek között megtalálható többek között a CO2-gázlézer, amely képes a nemfémes anyagok megmunkálására. Ezen a területen az amerikai Universal lézergyártó termékeit értékesítik, különálló lézerforrásokat, illetve komplett célgépes munkaállomásokat.

A lézerforrások felhasználásával olyan célgépeket tudnak építeni a Quantumnál, amelyek a tényleges alkalmazáshoz szükséges követelményeknek tesznek eleget. Vevőik között tudhatják a nagy autóipari gyártók és beszállítók többségét (például Audi, Valeo, Continental), illetve olyan kis- és középvállalkozásokat, amelyek a nyomda- vagy az elektronikai ipar területén működnek.

Száloptikán alapuló fiberlézerek

Ma az iparban a legelterjedtebb lézertechnológiát a fiber-, azaz szállézerek képviselik. Ez a technológia gazdaságos, energiatakarékos üzemeltetésének, kiváló sugárnyaláb-minőségének, valamint extrém hosszú élettartamának és nem utolsósorban kedvező árfekvésének köszönhetően egyre népszerűbb. A Quantum megalakulása óta foglalkozik fiberlézerekkel, aminek alappillérét az angol lézergyártó, az SPI Lasers jelenti. Az SPI termékpalettáján, a jelöléstechnikában használt impulzusüzemű lézerek mellett a lézeres vágáshoz és hegesztéshez leginkább alkalmas, folyamatos üzemű lézerek is megtalálhatók. Ezeket a lézerforrásokat felhasználva fejleszt és gyárt a Quantum egyedi célgépeket az autó-, valamint az elektronikai ipar számára.

Az SPI impulzusüzemű lézerekre leginkább jellemző, hogy a különböző sugárnyaláb-minőségeknek köszönhetően igen széles körben alkalmazhatók a jelölés területén. A minőség alapján specifikusan ki lehet választani azt a lézert, amellyel mikrojelöléseket vagy éppen nagy területeken végzendő rétegeltávolításokat lehet végezni. Az eltérő sugárnyaláb-minőség révén különböző fókuszátmérők hozhatók létre, ami lehetővé teszi, hogy a legalkalmasabb lézerforrást válasszuk a kívánt feladathoz.

Légtisztás, por- és füstmentesítés

A lézeres megmunkálás és berendezésének üzemeltetése azonban nemcsak magát a lézert jelenti, hanem sok olyan kiegészítő berendezést foglal magában, amelyek nélkülözhetetlenek a biztonságos működtetéshez. Egyik ilyen fontos egység a lézerezés során keletkező füstök, gázok elszívását végző speciális ipari elszívó. A Quantum az egyik vezető német gyártó, az ULT berendezéseit ajánlja az ilyen típusú munkákhoz.

Ezek a berendezések széles választékban állnak rendelkezésre, mind kapacitásban, mind pedig a szűrőrendszert illetően, ami azért is fontos, mert a keletkező füstök, gázok, illetve a levegőbe került fém- és műanyag szemcsék nemcsak a berendezés elemeit károsíthatják, hanem az emberi szervezetre is veszélyesek lehetnek.

Lézerteljesítmény mérése

Ugyanilyen fontos a biztonságos és megbízható működés fenntartásához a lézer teljesítményének folyamatos vagy időszakos ellenőrzése. Ehhez olyan speciális mérőeszközökre van szükség, amelyek a lézer tulajdonságaihoz (impulzus- vagy folyamatos üzem, hullámhossz-tartomány, teljesítmény, sugárnyaláb-átmérő) igazodva mérik a lézer leadott teljesítményét, a lézernyaláb formáját, illetve a nyaláb keresztmetszetében a teljesítményeloszlást.

A Quantum hivatalos forgalmazója az Ophir világhírű műszereinek. Termékpalettáján a fény, a lézer méréséhez szükséges összes szenzor, mérőműszer, sugárnyaláb-elemző megtalálható. Ezekkel az adott lézertípushoz leginkább alkalmas konfiguráció állítható össze annak érdekében, hogy a lehető legpontosabban lehessen mérni a leadott teljesítményt, energiát.

Munkavédelem – lézervédelmi eszközök

A lézeres megmunkálóközpontok, valamint az integrált lézerek esetében gyakran megfeledkezünk arról a közismert tényről, hogy az ipari lézer legtöbbször a nem látható fény tartományában működik (infra-, UV, zöld lézerek). Ez a tény abból a szempontból lehet fontos, hogy még kisebb teljesítményű jelölőlézerek esetében is a megmunkálás során szétszóródó lézerfény a berendezés körül tevékenykedő kezelőszemélyzet szemébe jutva maradandó sérüléseket okozhat. A hazai munkavédelmi szabvány is rögzíti, hogy a személyzetnek milyen védőeszközöket kell viselnie a személyi sérülés elkerülésére.

A Quantum kínálatában ezen a területen a szintén világhírnévnek örvendő Uvex cégcsoportba tartozó, német Laservision gyártócég termékei szerepelnek. Ezek között megtalálhatók a lézervédelmi szemüvegek, a nézőablak kialakításához szolgáló lézervédelmi üvegek, a lézervédelmi függönyök és más lézerelnyelő eszközök, amelyek mind a biztonságos lézergép-üzemeltetést segítik.

Cikkünk teljes terjedelmében a GyártásTrend Magazin 2014. decemberi lapszámában olvasható.