hirdetés
hirdetés

Levelek az abszolút pokolból

A világhírű felfedező, Scott kapitány felkutatására indult csapat egyik tagja 22 levélben számolt be a keresésről. A levelek nemrég kerültek elő.

hirdetés

Scott kapitány és társai éppen száz évvel ezelőtt kísérelték meg elérni a Dél-sarkot, ám kísérletük tragédiába fulladt. Miként Soha nem látott képek a Scott-expedícióról című posztomban írtam, a felfedezők elérték a Déli-sarkot, ám ott kiderült, hogy Roald Amundsen már megelőzte őket. A visszaúton haltak meg az angol felfedezők. A most megtalált leveleket Apsley Cherry-Garrard, Scott kapitány Terra Nova-expedíciójának legfiatalabb tagja írta, aki nem került be a sark meghódítására kijelölt férfiak közé, ezért életben maradt.

Apsley Cherry-Garrard
Apsley Cherry-Garrard
Ám miután felfedezőtársai nem adtak életjelet magukról, jelentkezett a kutatásukra indult 12 vállalkozó közé. A 22 levél része annak a 27 levélnek, amit Cherry-Garrard az expedíció 1910-es indulásától 1913-as visszaérkezéséig írt. A leveleket a család őrizte eddig, kutatók nem tudtak a létezésükről. Az 1912. november 20-án kelt levél számol be a tragikus végről, Scott, Wilson és Bowers holttestének megtalálásáról. „Haláluk – és ebben biztos vagyok – nem volt fájdalmas, ilyen megterhelő nehézségek után már érzéketlenné válik az ember, de az odáig vezető hosszú küzdelem szörnyű lehetett” – írta Cherry-Garrard a mamájának.

Scott, Edward Wilson, Henry Bowers, Lawrence Oates és Edgar Evans január 17-én érték el a sarkot. A visszaúton meghalt Evans, majd Oates állapota annyira leromlott, hogy belátta, nem hátráltathatja társait. Márciusban kisántikált a sátorból, annyit mondott csak: egy kis időre kimegyek. Soha többé nem látták. A holtteste sem került elő. Scott, Wilson és Bowers az éhezéstől és a hidegtől legyengülve március legvégén halt meg. Cherry-Garrard azt írta anyjának: „Szép történet az övék... Wilson és Bowers nagyon békésen, feltehetően álmában halt meg”. Apsley Cherry-Garrard a Scott elvesztése utáni hónapokat fizikailag és mentálisan a legszörnyűbb időszaknak, az abszolút pokolnak nevezte.

Karosszékben
A levelek akkor kerültek elő, amikor a család eladásra kínálta azokat. A Christie’s londoni aukciós háza októberben bocsátja őket árverésre. A teljes levelezés kikiáltási árát 50 000-80 000 fontra (18-29 millió forintra) tervezik.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[112665] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés