hirdetés
hirdetés

Szomjúság

Levegőből víz másképp

A Zero Mass Water napelemei egyenként akár egy négytagú család vízszükségleteit is ki tudják elégíteni.

hirdetés

„Azért hoztuk létre ezt a céget, hogy mindenhol mindenki számára vizet biztosítsunk” – mondta Cody Friesen, az új Source-nak keresztelt napelemet gyártó startup elnöke. A startup olyan anyagot alkotott, amely a levegőből passzívan magába szívja a vizet. (Ez egy hiperhatékony és gyors verziója annak, amikor egy tál cukrot fedetlenül hagyunk, és a kristályai csomókba állnak össze.)  A napelem ezt követően egy olyan folyamatot indít el, amely elvezeti a vizet. A folyadékot ezután „párologtatják”, hogy megfosszák a szennyező anyagoktól.

„Alapvetően mindenki, aki légkondicionálót használ, levegőből vizet állít elő—fogalmaz Riesen. – Ez a része nem olyan varázslatos dolog. Mi ezt ugyanakkor nagyon hatékonyan, és bármilyen infrastruktúrától függetlenül el tudjuk végezni. Az egészet pedig úgy hajtjuk végre, hogy eredményként duplán desztillált, ultra tiszta vizet kapjunk.”

Zero Mass Water

A folyadékot a megtisztítása után egy ásványos blokkon áramoltatják keresztül, hogy kalciummal és magnéziummal dúsítsák, illetve az ízén is javítsanak egy kicsit. Az így született vízzel akár egyes betegségek is távol tarthatók. Az otthon tárolt vízzel sok időt is meg lehet takarítani. Afrika szub-szaharai részén a nők évente körülbelül 40 milliárd órát töltenek el a legalapvetőbb folyadék összegyűjtésével. Egyetlen panel egy négytagú családnak iváshoz és főzéshez elegendő vizet biztosít, megtöbbszörözve pedig akár egész kórházakat is el lehet látni vele.

A cég egy pilótaprogram részeként eddig Ecuadorban, Jordániában, Mexikóban és az USA-ban telepített napelemeket, de a következő pár hétben több másik állam is sorra kerül.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Chez Froggie)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés