Levegőbe foszló drónokra vár javaslatokat a DARPA
A küldetésüket követően saját magukat megsemmisítő járművek nagy tehertől szabadíthatják meg a hadsereget.

A csatatéri vagy a természeti katasztrófák utáni mentőakciókban bevethető drónok fejlesztésére vár javaslatokat a DARPA. Ebben idáig nincs semmi különleges. Az ügynökség projektjében szereplő, könnyűsúlyú és olcsó eszközök lényege jelen esetben azonban az lenne, hogy dolguk végeztével feláldozhatóvá válnának.  

A DARPA az Eltűnő Programozható Források (Vanishing Programmable Resources – VAPR) nevű programra alapozza az ICARUS-ra keresztelt projektet. A VAPR program keretében parancsra vagy vízzel érintkezve széteső elektronikus eszközök kifejlesztését tűzte ki célul a szervezet. Az ICARUS az „Inbound, Controlled, Air-Releasable, Unrecoverable Systems” (Kb. Beérkező, Ellenőrzött, Levegőbe bocsátható és Nem rekonstruálható Rendszerek) elnevezés rövidítése.

Amint az az amerikai ügynökség pénteken kiadott felhívásából kiderül:

„A DARPA olyan autonóm, precíziós, légi szállítójárművet kíván kifejleszteni, amely biztonságosan célhoz juttatja a csomag(oka)t, majd pedig fizikailag eltűnik, azaz a jármű fizikai megsemmisülése a küldetés részét képezi.”

Az ICARUS vívmánya tehát egy olyan drón lehet, amely a kézbesítést követő négy órán, illetve a polgári szürkületet követő 30 percen belül gyakorlatilag az enyészeté lesz. A járműveknek képesnek kell lenni arra, hogy egy 3 font (kb. 1,36 kg) súlyú csomagot viszonylag gyengéden a kijelölt célpont 32 láb (kb. 9,75 m) sugarú körzetébe ejtsen. A léggömböktől 35 000 láb (10 668 m) magasságban megváló ICARUS drónoknak emellett légvonalban legalább 90 mérföld (144,841 km) megtételére is képesnek kell lenniük. Mindennek a tetejébe a repülők szárnyfesztávolsága nem haladhatja meg a 10 lábat (3,048 m).

A DARPA összesen 8 millió dollárt szán a projekt megvalósítására.