hirdetés
hirdetés

Mikroszkopikus

Létrehozhatták a világ eddig legkisebb robotjait

Az MIT egyik kutatócsapata rájött, miként lehetne kolloidokra sejtméretű áramköröket rögzíteni.

hirdetés

Az MIT kutatói valószínűleg létrehozták a világ eddig legkisebb robotjait: mikroszkopikus, sejtméretű, kétdimenziós anyagokból készült elektronikus áramkörökről beszélünk, amelyek a folyadékokban és a levegőben könnyedén megkapaszkodó, kolloid nevű, oldhatatlan részecskéken képesek utaztatni magukat.
Minthogy ezek a miniatűr eszközök a környezetük észlelésére, adattárolásra és számítási feladatok elvégezésére egyaránt képesek, alkalmasak lehetnek például az olaj- és gázvezetékekben megjelenő szivárgások detektálására is. A vegyi finomítók „légterébe” eresztve a veszélyes melléktermékek azonosítására, illetve az emésztőrendszerbe küldve a betegségek korai felismerésére is fel lehetne használni őket.

Forrás: MIT

Energia tekintetében az eszközök önellátóak, a robot számára egy kicsi fotodióda szolgáltatja a számításokhoz és a memóriatároláshoz szükséges áramot. Minden mikroszkopikus szerkezetnek saját fényvisszavetői vannak, szóval a felderítendő közegbe bocsátva is bármikor meg lehet határozni a helyzetüket. Ugyan a mindennapi életben konkrét alkalmazásokban egy ideig még valószínűleg nem fogunk összefutni velük, a „filozófiájuk” a robotikában mindenképpen forradalminak tekinthető.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés