hirdetés
hirdetés

Hyperfine

Letesztelték a világ első hordozható MRI-készülékét

Ígéretes eredményekről számolt be a világ első hordozható MRI-jének kórházi körülmények között elvégzett tesztjei után a JAMA Neurology folyóiratban megjelent egyik tanulmány. Az úttörő eszköz szinte minden vizsgált betegben hatékonyan azonosította az agyi rendellenességeket.

hirdetés

A Hyperfine meditech vállalat először tavaly mutatta be saját fejlesztésű, betegágy melletti (point-of-care, avagy POC) mágneses rezonancia képalkotó rendszerét. Az eszköz állítólag 20-szor olcsóbb, 35-ször kevesebb energiát fogyaszt, és tízszer könnyebb, mint a jelenlegi MRI-gépek.

Ezen nagy és drága készülékek egyedi tervezésű helyiségeket igényelnek a képalkotáshoz használt erős mágneses mezők megőrzéséhez. Egészen a közelmúltig elképzelhetetlen volt egy hordozható MRI-gép megépítése, a számítási teljesítményben bekövetkezett fejlődés azonban lehetővé tette, hogy a képeket kisebb mágnesek alkalmazásával is el lehessen készíteni.

Az MRI-gépeknél használt mágneses mezők intenzitását egy Tesla (T) nevű mértékegységgel jelölik. A legtöbb létező MRI-berendezés 1,5 1,5 és 3 Tesla közötti erősségű mágnesekre támaszkodik. A Hyperfine új POC gépe lényegesen kisebb, mindössze egy 0,064 teslás mágnest használ fel.

Forrás: Hyperfine
Forrás: Hyperfine

Ez azt jelenti, hogy bármilyen előzetes óvintézkedés bevezetése nélkül üzemeltethető a páciens ágya mellett. Mérsékeltebb energiaéhsége miatt a mobil berendezés ráadásul fali konnektorról is működtethető.

A hordozható MRI-készülék értékesítésének megkezdése előtt további tesztekre még mindenképpen szükség lesz. Új tanulmányok keretében például közvetlenül össze kell még hasonlítani majd a POC MRI és a hagyományos MRI, illetve a CT eredményeit. Akárhogy is lesz, a Hyperfine egyértelműen kijelentette, hogy a saját gépük nem a nagy teljesítményű képalkotó eszközök kiváltására, hanem ezek munkájának kiegészítésére szolgál majd.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: New Atlas)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[259652] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés