hirdetés
hirdetés

Becsvágy

Leszállt a pokolba, mégsem ítélték el

Egy katolikus papot 1540-ben az inkvizíció elé idéztek az Újvilágban fekete mágia űzése miatt. A vádlott mindent bevallott, mégsem ítélték el.

hirdetés

A most előkerült és publikált források szerint Pedro Ruiz Calderón maga dicsekedett azzal, hogy képes teleportálni magát a földrészek között, láthatatlanná tud válni, el tudja érni, hogy a nők beléhabarodjanak, jövőbe lát, fémből aranyat csinál, meg tudja idézni és el tudja űzni a démonokat, de ami a legfontosabb bárhol megtalálja az elrejtett kincseket. Calderónt 1540 januárjában fogta le az inkvizíció.

John Chuchiak, a Missouri Állami Egyetem professzora megtalálta és lefordította a dokumentumokat, amelyeket nemrég publikált The Inquisition in New Spain 1536-1820 címmel. Chuchiak a LiveScience-nek elmondta, több mint 100 oldalon taglalták Calderón fekete mágiás praktikáit. Calderón például azt állította, hogy amikor alkirály (!) volt Nápolyban, három társával lement egy barlangba, ahol leszálltak a pokolba 3000 mérföld (14 400 kilométer) mélységbe, hogy kitanulják a fekete művészet és az alkímia titkait.

Egy oldal Calderón tárgyalási jegyzőkönyvéből
Egy oldal Calderón tárgyalási jegyzőkönyvéből

Társai meghaltak, de ő visszatért, sőt könyveket is hozott magával, amelyek közül az egyiket maga az ördög írta alá. Letartóztatásakor könyveit és iratait is lefoglalták, de az ördög által aláírt könyvet nem találtak. Voltak azonban érdekes kötetek, például Albertus Magnus fekete mágiával foglalkozó Titkai, Arnaldo de Villanueva Kincsek Kincse című műve, amely arról értekezik, miként lehet megtalálni elásott kincseket. Az iratok között voltak kódolt levelek is.

Chuchiak szerint Calderón két okból távolodott el ennyire papi hivatásától: beteges nagyzolásból és nyereségvágyból. Tanúk mondták el, miként dicsekedett nekik bűverejéről, és bizonyítékok voltak arról, hogy több elásott kincset is megtalált. Gil González de Benavides spanyol hódító például azt vallotta, hogy szemtanúja volt annak, amikor Calderón több kosárnyi elásott aranytárgyat talált.

Ezeket a bennszülöttek rejtették el a spanyolok elől. Nem csoda tehát, hogy több megbízást is kapott eltűnt emberek és kincsek felkutatására, amiért a megbízók persze fizettek is. Calderónt megbüntették, további sorsa nem ismert. Chuchiak mindenesetre szükségesnek érzi felhívni a figyelmet arra, hogy ha Calderón valóban képes lett volna láthatatlanná válni, nem tudták volna elfogni.

Karosszékben
Mindezek után azt hihetnénk, hogy Calderónt kerékbe törték, felnégyelték, vízpróbának vetették alá vagy egyéb – miként Boszorkányok pedig vannak című posztomban is olvasható - szörnyűséges kínhalálra ítélve kivégezték. A vádló, Juan de Zumárraga ferences atya, Mexikó érseke, Új Spanyolország főinkvizítora rendkívül kegyetlen büntetéseiről volt ismert. Számos ember nyelvét kivágatta a legcsekélyebb istenkáromlásért is. Ám az érsek – nem tudni, miért – nem büntette meg Calderónt, visszaküldte Spanyolországba és két évre eltiltotta papi hivatása gyakorlásától. Chuchiak szerint Zumárraga csendben akarta elintézni a dolgot, nem akart egy felszentelt papot megbüntetni. 
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[115140] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés