hirdetés
hirdetés

Lerombolták saját kikötőjüket

A kikötőben egykor 350 hajó is horgonyozhatott, raktárházai tömve voltak áruval. Ám mindez szinte nyomtalanul eltűnt.

hirdetés

Brit régészek Portus feltárása során különös dolgot derítettek ki, az eddigi vélekedésekkel ellentétben nem betörő népvándorlás kori népek gyújtották fel a hatalmas palotákkal ékes, gyönyörű és forgalmas kikötőt, Róma búzával, borral, luxuscikkekkel feltöltött raktárházait. Valami egészen más történt.

Az egykori kikötő
A Simon Keay, a Southampton Egyetem munkatársa vezette kutatócsapat szerint a kikötőt a 6. században módszeresen rombolták le a bizánciak, a Keletrómai Birodalom császárai, akik harcoltak a betörő osztrogótok ellen, hogy visszanyerjék hatalmukat Róma felett. A régészek felfedezték, hogy a nagyszerű háromemeletes császári palotát még az osztrogótok betörése előtt félig lerombolták, a falakat ledöntötték. A 6. században a bizánciak felismerték, mekkora veszélyt jelentene rájuk nézve, ha az osztrogótok elfoglalhatnák a jól megépített, erős kikötőt, ezért elkezdték folyamatosan gyengíteni azt – mondta el Simon Keay a Guardiannek.

A mesterségesen kiépített kikötő hatszögletű medencéjét az 1. században kezdték kialakítani, de végső formáját a 2. században Trajanus alatt nyerte el. Még 60 szobás, impozáns császári palota is épült a partján. Portus súlyponti kikötő volt saját korában, és ahogy a Római Birodalom fokozatosan összeomlott, úgy pusztult el Portus is – saját emberei, a bizánciak keze által – mondta el Keay a Guardiannek.

Karosszékben
A Keletrómai Birodalom a Római Birodalom keleti része volt, amelyet kevésbé érintett a népvándorlás népeinek támadássorozata. Róma hanyatlása után Konstantinápoly lett az új főváros. A Bizánc szó a 16. században született, a 6. században nem is ismerték, saját fővárosukat Új Rómának nevezték. Az 1453-ig fennálló birodalom neve Rómaiak Birodalma volt, a köznyelvben pedig Rómaniának hívták, ami Római országot jelent, kulturálisan görög, államiságában római, vallásában keresztény volt.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[141296] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés