Lenyelhető szenzor segíti a skizofrénia kezelését
Jóváhagyták az USA első digitális nyeléskövető rendszerrel ellátott gyógyszerének forgalmazását.

Az amerikai Élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) hétfőn bejelentette, hogy engedélyt adott az Otsuka Pharmaceutical Co. Ltd. Abilify MyCite nevű készítményének forgalmazására. Az Abilify MyCite az Egyesült Államok első jóváhagyott digitális nyeléskövető rendszerrel ellátott készítménye.

A termék digitális úton felügyeli, hogy a páciens bevette-e, és a skizofrénia, akut módon az I. típusú bipoláris zavarhoz köthető mániás és kevert epizódok, illetve kiegészítőleg a felnőttkori depresszió kezeléséhez lehet alkalmazni.

A rendszer lényege, hogy a szervezetbe küldött pirula az érzékelőjéből egy üzenetet juttat a beteg bőrére helyezett tapaszra, amely viszont egy mobil applikációnak továbbítja az információt. Így a páciensek (és orvosaik) az okos telefonjukon követhetik nyomon a napirend betartását.

Az FDA ugyanakkor megtiltotta, hogy az Abilify MyCite-ot demenciával összefüggő pszichózis kezeléséhez felhasználják, minthogy az ilyen betegségben szenvedő idős emberek esetében az antipszichotikus gyógyszerek szedése fokozza a halál kockázatát.