hirdetés
hirdetés

Meditech

A daganatok felismerése lenyelhető, kapszulás kamerával

Kapszulába zárt, lenyelhető kamerák könnyíthetik meg a daganatos betegségek egyik legveszélyesebb formájának számító bélrák felismerését.

hirdetés

Az egyesült királyságbeli Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) új programja keretében 11 000, gyanús tüneteket tapasztaló ember vizsgálhatja meg egy kamerát tartalmazó, 2 centiméter hosszú tabletta lenyelésével, hogy nincsenek-e bélrákra utaló jelek a szervezetében.

A program résztvevőinek először hashajtót kell majd bevenniük, hogy a bélrendszerükben a kicsiny fényképezőgép megfelelő felvételeket tudjon rögzíteni. A szerkezet másodpercenként kettő fotót készít, amelyeket aztán (értelemszerűen vezeték nélküli kapcsolaton keresztül) egy a tesztalanyokra aggatott vevőkészülékre továbbít. A szakemberek erről az eszközről tudják letölteni, majd pedig kielemezni a felvételeket.

Forrás: NHS / PA
Forrás: NHS / PA

Feltéve, hogy működőképes, az új technológiával rengeteg pácienst lehet megkímélni attól a kellemetlenségtől, hogy endoszkópiát végezzenek el rajtuk, azaz, hogy egy kamerát csővel csúsztassanak le a bélrendszerükbe. A kapszulás megoldás alkalmazása ráadásul járványhelyzetekben különösen célszerű lehet, hiszen a páciens és az orvos közötti közvetlen testi érintkezést tökéletesen nélkülözhetővé teszi.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Interesting Engineering)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[268733] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés