Folyékony testpáncélon dolgoznak lengyel kutatók
Egy varsói katonai intézet tudósai a kevlárnál is hatékonyabb, cseppfolyós golyóálló felszerelést fejlesztenek. A fizika törvényei nem könnyítik meg a dolgukat.

A folyadékok igen hatékonyan képesek elnyelni a lövedékek energiáját. Míg egy AK-47-es hatótávolsága a levegőben akár több kilométeres lehet, vízben ugyanez a fegyver már csupán pár méterre képes ellőni. A testet körülölelő, két méter vastag vizes tartály ugyanakkor elsőre kényelmetlen viseletnek tűnik, vannak azonban a célra alkalmasabb folyadékok is. Ezeket STF-eknek (Shear Thickening Fluid, tehát nyírásra vastagodó, vagy még érthetőbben: erőhatásra keményedő folyadék) hívják. Varsóban a Fegyverkezési Technológia Katonai Intézetének tudósai épp egy ilyen anyagon dolgoznak, amely a későbbiekben a golyóálló felszerelésekben akár a kevlárt is kiválthatja.

Az STF-ek a többi folyadéktól eltérően erős behatásra megkeményednek. Becsapódáskor a lövedék erejét az anyag elnyeli, majd pedig a folyékony közegben szétoszlatja az energiát. Az STF-ből készített testpáncél ötlete nem a lengyel kutatók fejéből pattant ki először; Nagy-Britanniától Iránig már eddig is többen kísérleteztek a lehetőséggel. Miért nem találkozunk hát hasonló védőfelszerelésekkel a piacon?

A gond az, hogy a kutatók tapasztalatai szerint az eddig vizsgált STF-ek kevlárral kombinálva működtek a leghatékonyabban, márpedig az ilyen párosításból már egy vékony réteg is nehezebb több rétegnyi kevlárnál. Talán majd az idáig titokban tartott lengyel recept kevlár hozzáadása vagy súlygyarapodás nélkül is ugyanilyen erős lesz.