hirdetés
hirdetés

Leltározás

Gépi látás alapú leltárvezetés drónokkal

Négyrotoros drónok flottájára építő rendszert fejlesztett ki a raktárkészletek nyomon követésére egy Ware nevű vállalat.

hirdetés

Az elmúlt két évtizedben az e-kereskedelem rohamosan bővült, és a szektor tartós virágzása nyomán a raktárak száma és mérete is lendületesen növekedett. Az internetes értékesítés dinamikus felfutása miatt a logisztikai iparban a leltárazáshoz rendelkezésre álló humán erőforrás egyre inkább szűkösnek bizonyult, és nyilvánvalóvá vált, hogy az automata módszerek bevezetése nem halasztható tovább.

Ezen igényre válaszul az elmúlt években az MIT és a Fraunhofer például már bejelentette, hogy a raktárak készletének nyomon követésére alkalmas repülő drónokra épülő rendszert fejlesztenek. Ezek a megközelítések a rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) technológiájához folyamodnak a raklapok felismeréséhez.

Egy Ware nevű San Franciscó-i startup mindazonáltal kidolgozott egy megoldást, amelynek keretében a kicsi szállingózó eszközök gépi látás alapú módszert alkalmaznak a leltárvezetéshez.

Forrás: Ware
Forrás: Ware

A szintén Ware nevű rendszer telepítésekor az egyes polcokra QR-kód szerű matricák, a raklapokra pedig vonalkódos címkék kerülnek. A négyrotoros drónok (kvadkopterek) meghatározott időközönként egy előre beprogramozott útvonalon ellenőrző körutakra indulnak, és a fedélzeti kamerájukkal raktárszerte rögzítik ezeket a jelzéseket. Kirándulásuk befejezéseként a szerkezetek egy speciális fészekre ereszkednek, amely az akkumulátoraik feltöltésével egyidejűleg befogadja, majd pedig egy felhő alapú szerverhez küldi a felvételeiket. Ez a számítógép a képek „értelmezése" után a felhasználót már képes tájékoztatni a polcok és a raklapok elhelyezkedéséről.

Honlapján a fejlesztő számos, a rendszer használatából fakadó előnyre hívja fel a figyelmet. Állítása szerint például a Ware „leszámol” a leltározáshoz hagyományosan alkalmazott, robusztus gépek elhasználódása okozta költségekkel, a segítségével sokkal gyakrabban lehet átfogó raktárellenőrzéseket tartani, és a humán munkaerőnél pontosabban dolgozik. A munkaviszonyuk elvesztésétől aggódó alkalmazottak megnyugtatásául a találmányt kiötlő cég azt állítja, hogy a rendszer bevezetése következtében felszabaduló energiákat fontosabb feladatok elvégzésére lehet fordítani.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: New Atlas, Ware)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[261799] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés