Légkondicionálás áram helyett sós vízzel
A szaúd-arábiai King Abdullah University of Science and Technology tudósai kifejlesztettek egy olcsó rendszert, amely villamos energia nélkül is hatékonyan le tudja hűteni a környezetét.

A világ számos, állandó napfényben fürdőző térsége nem rendelkezik a légkondicionáláshoz szükséges infrastruktúrával (pl. megbízható elektromos hálózat), és ezeken a helyeken alkalomadtán elviselhetetlen forróság tud kialakulni az épületekben. Az ilyen övezetek lakói számára örömhír lehet, hogy a szaúd-arábiai King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) tudósai kifejlesztettek egy olcsó rendszert, amely áram nélkül is hatékonyan le tudja hűteni a környezetét.

Nincs is másra szükség, mint meleg vízre és a megfelelő vegyjelű sóra ahhoz, hogy a folyamat beinduljon. Miután a sókristályokat beleöntik a folyadékba, a szemcsék feloldódás közben némi hőenergiát is magukkal ragadnak, vagyis a víz hidegebbé válik. Mint kiderült, ez a fizikai jelenség a belterek lehűtéséhez kiválóan hasznosítható lehet.

A kísérletek során az ammónium-nitrát nevű só alkalmazása mutatkozott a legkifizetődőbbnek – ezen anyag vízoldhatósága olyan magas, hogy a második leghatékonyabb ammónium-kloridnál négyszer nagyobb hűtőteljesítménnyel büszkélkedhet. Az ammónium-nitrátot műtrágyák összetevőjeként ráadásul már hosszú ideje széles körben használják, és meglehetősen jutányos áron lehet hozzájutni.

A laboratóriumi tesztek folyamán a kutatók egy fémcsészében némi vizet és ammónium-nitrátot összeeresztettek, majd az edényt egy lezárt, polisztirolhabból készült dobozba helyezték. Miközben a só feloldódott, a csésze hőmérséklete 25-ről 3,6 Celsius-fokra csökkent, és nagyjából 20 percig 15 Celsius-fok alatt maradt.

Miután a kölcsönhatás lejátszódott, naphő bevetésével a kutatók a vizet elpárologtatták, az edényben lerakódott kristályokat pedig begyűjtötték, és így ezek újrahasznosítása is lehetővé vált. Mi több, egy szolárdesztilláló berendezéssel még azt is megakadályozták, hogy a víz nagy része „végleg köddé váljon”, és ilyen módon egy többé-kevésbé körkörös rendszert sikerült kialakítaniuk.