Léggömbről tanulmányoznák az újszülött csillagokat
Futballpálya-méretű légballonról kívánja tanulmányozni az újdonsült csillagok körül kialakult gázfelhők mozgását és sebességét a NASA.

Egy hatalmas, labdarúgó-stadion méretű léggömbbel tervezi tanulmányozni az újszülött csillagokat a NASA.  A monstrum a Föld légkörében magasan lebegve venné behatóbban górcső alá a kozmoszt. Az űrügynökség Jet Propulsion Lab nevű műhelye 2023 decemberében tervezi elindítani az ASTHROS nevű küldetést. A vizsgálatokat az Antarktisz felett egy 40 kilométeres magasságban köröző, mintegy 120 méter széles léggömb végezheti el. A misszió időtartama nagyjából három hét lehet.

A 40 kilométeres magasság egyébként még messze nem éri el az űr egyezményesen kijelölt határvonalát, ahhoz viszont elég, hogy a Föld sűrű atmoszférája által egyébként blokkolt távoli infravörös sugárzást közelebbről is tanulmányozni lehessen. Jose Siles, a JPL mérnöke szerint az ASTHROS-hoz hasonló légballonos projektek az űrmisszióknál kockázatosabbak, viszont sikeres megvalósulás esetén sokkal költséghatékonyabbak lehetnek. A csapat azt reméli, hogy a távoli infravörös fény megfigyelésével megmérheti az újonnan kialakult csillagokat körülvevő gázfelhők mozgását és sebességét. A cél az, hogy részletes 3D térképeket készítsenek arról, hogy ezek a gázfelhők hogyan mozognak, és hogyan befolyásolják vagy akadályozzák meg az új csillagok kialakulását.

A szakemberek a megfigyeléseket végző, körülbelül 2,6 méter átmérőjű teleszkópot és egyéb elektronikus rendszereket a légballon gondolájába fogják telepíteni. Ha minden jól megy, a hatalmas léggömb három-négy héten keresztül a széláramlatok sodrásában három kört fog megtenni a Déli Sark körül. A küldetés befejezéseként a gondola egy ejtőernyőn leereszkedve fogja „hazaszállítani” az értékes műszereket.