Legek legjei
Március 26. és 30. között és a – megalapozottnak tekinthető – előzetes várakozások szerint kiugró eredményekkel tartják Düsseldorfban a huzal- és kábel-, illetve a csőipar világviszonylatban legjelentősebb seregszemléit, a wire és a Tube nemzetközi szakvásárokat.

Kétség sem férhet hozzá, hogy az 1988 óta kétévente „kéz a kézben” megrendezett wire nemzetközi huzal- és kábelipari, valamint Tube nemzetközi csőipari szakvásár mindig is szakterületének világszerte legnagyobb érdeklődésre számot tartó szakmai eseménye. A soron következő 2012-es vásárkettős tagjai azonban egyenesen a szuper-wire, illetve szuper-Tube megnevezéssel illethetők – jelentette ki Friedrich-Georg Kehrer, a Messe Düsseldorf vásártársaság projektigazgatója a rendezvények január 10-ei budapesti sajtótájékoztatóján.

A 13-as mégis szerencsét hoz?

Idén tavasszal 13. alkalommal ad otthont a Düsseldorfi Vásárváros a vásártandemnek. Az eltelt időben a kiállítók számát tekintve szinte töretlen és nagyarányú fejlődés jellemzi mind a wire-t, mind a Tube-ot. A látogatók létszámában is mindössze a két évvel ezelőtti rendezvények hoztak némi megtorpanást, ami a projektigazgató szerint csak részben indokolható a 2008-ban kezdődött pénzügyi és gazdaság világválság kikerülhetetlen hatásával. Másrészt egy szintén kivédhetetlen tényező, az emlékezetes izlandi vulkánkitörés akadályozta meg érezhető mértékben a légi úton odajutni akaró, főleg külföldi szakemberek vásárlátogatását.

Így is az eredmények tekintélyt parancsolóak voltak: 2010-ben közel 2400 kiállító 58 országból hozta el újdonságait a német Észak-Rajna-Westfália tartomány fővárosába, amelyekkel mintegy 69 000 látogató ismerkedhetett a standokon. A közönség összetételére jellemző, hogy a képviselt több mint száz ország már-már vetekszik az ENSZ nemzetköziségével – adott szemléletes hangsúlyt a számoknak Friedrich-Georg Kehrer. A soron következő márciusi rendezvényekkel kapcsolatban január elején kiadott, vagyis a sajtótájékoztató idején legfrissebb adatok a wire esetében 1196 kiállítói jelentkezésről szólnak 45 országból, a Tube-ra pedig ugyaneddig az időpontig 44 nemzet képviseletében 1055 kiállító jelezte részvételi szándékát. A szervezők reményei szerint a kapunyitásig hátra lévő időben az összlétszám meg fogja haladni a két évvel ezelőttit, a kiállítási alapterület növekedése pedig tulajdonképpen már biztosra vehető.

Rászolgálnak a szuper jelzőre

A szuper kitételt azonban a szakvásárok közel sem „csak” a rekordokat döntögető számadatok alapján érdemlik ki. A vásártársaság szakembere számos olyan momentumot említett, amelyek hagyományosan vagy konkrétan az idei rendezvényekhez kötődően emelik ki a wire-t és Tube-ot a sorból. Más szakvásárokon nem tapasztalható, hogy ilyen pontosan megterveznék a kiállítók, milyen gépeket mutatnak be, mégpedig működés, tehát intenzív gyártási tevékenység közben.

Egy-egy csarnokon végigsétálva a látogatók már-már azt hihetik, hogy egy teljes huzal- vagy éppen rugógyártó üzembe csöppentek. Ráadásul a kétévenkénti kora tavaszi vásárütemezési időpont rendszerint megfelel egy-egy új innovációs ciklus kezdetének a szakterületeken, így a vásárlátogatás jól egybeesik a cégek beruházási döntéseinek előkészítésével. A wire-től eltérően a Tube bemutatóin nemcsak a gyártási technológia, hanem maguk a csövek is szerepelnek, a legkisebbektől a több méteres átmérőjű gigatermékekig. Sőt, a gyártókon felül a kereskedők is kiállítási lehetőséget kapnak, tehát a végtermékek iránt érdeklődők széles választékot találnak.

Új vonások a tematikákban

Mindkét szakvásár a hagyományos tematikán, azaz a huzalok és kábelek, illetve a csövek előállításában és feldolgozásában használatos gépek és berendezések, a szerkezeti és segédanyagok, a kapcsolódó mérés-, szabályozás- és vezérléstechnika, illetve eljárástechnika és környezetvédelem témakörén felül idén újdonságokkal is előrukkol. A wire esetében ez elsősorban két kiemelt szegmenset érint: középpontba kerül a rögzítőelemek és a rugók előállítása.

A Tube vonatkozásában egyrészt folytatódik az utóbbi rendezvényeken előtérbe került új elemek, így a biztonságos európai olaj- és gázellátás nagy projektjeihez kapcsolódóan a gáz- és olajvezetékek technológiájának, másrészt a fém alapanyagokon felül más anyagok, például a kerámia, az üvegszálas anyagok, a kompozitok és a műanyagok megerősödése a kínálatban. Másrészt valódi újdonságot jelent majd a profilok és a profiltechnológia megjelenése, ahol elsősorban a teherhordó profilokra kell gondolnunk, amelyek előállítási eljárásai (húzás, meleg- és hideghengerlés stb.) igen közel állnak a csőiparban előfordulókhoz.

Hazai érdeklődés

A kiállítók részéről a hazai érdeklődés viszonylag élénknek mondható, hiszen a csőipari szakvásárra négy, a kábel- és huzalipari bemutatóra további egy cég jelentkezett Magyarországról. Véletlen és egyben pozitív egybeesésként ez utóbbi éppen a sajtótájékoztató előtti napon döntött – remélhetőleg – véglegesen a részvételéről.

A vásárszervező, illetve a sajtótájékoztató társ házigazdája, a Messe Düsseldorf magyarországi képviselőjeként tevékenykedő BD Expo Kft. további kiállítók jelentkezését is várja, és kihagyhatatlan eseményként ajánlja a wire/Tube vásárkettőst a potenciális látogatóknak. A BD Expo ügyvezetője, Máté Szilvia az invitálás mellé egy jó tanácsot is megfogalmazott: kényelmes cipőt ajánl viselni minden látogatónak, hiszen a 33 focipályányi csarnokterület végigjárása egyben kondíciópróbáló teljesítmény is…