Lebegtetett anyagmozgatás
Mivel a tárgyak érintés nélkül, ezáltal súrlódásmentesen mozgathatók, így hatékonyan és minimális energiafogyasztás mellett lehet megvalósítani a manipulációt.

Az innováció

Alapadatok
  • Innováció neve: Szupravezetéses manipuláció
  • Alkalmazási terület: Anyagmozgatás
  • Cégnév: Festo Kft.
  • Web: www.festo.hu

A szupravezetés alkalmazása egy eddig fel nem tárt területen: a munkadarab-manipuláció és -mozgatás világában. Mindezt érintkezés- és súrlódásmentesen, a munkadarab lebegtetésével lehet megoldani. Ez az új fejlesztési koncepció alapvetően nem nagy tömegű, hanem kis méretű, érzékeny elemek mozgatására irányul.

Mitől innovatív a termék?

A szupravezetők a kritikus hőmérséklet alá hűtve „megőrzik” lehűtés közben az őket körülvevő mágneses teret, így ha ez idő alatt egy permanens mágnes található a környezetükben, azt az adott helyzetben rögzítik, például egy adott távolságban lebegtetik. Ezt az állapotot bármely térbeli helyzetben fenntartják. A szupravezetők hőszigetelését vákuummal oldják meg, így az alacsony hőmérséklet kis energiaráfordítással fenntartható.

Mi az innováció előnye, mely területeken alkalmazható?

A legfőbb alkalmazási területek az érintésmentes munkadarab-mozgatást érintik széles körben. Mivel a tárgyak érintés nélkül, ezáltal súrlódásmentesen mozgathatók, így hatékonyan és minimális energiafogyasztás mellett lehet megvalósítani a manipulációt. A por- és kopásmentes működés ideális a munkadarabok nagy tisztaságú környezetekben való biztonságos szállításához is, például manipulációhoz nagy tisztaságú laborkörnyezetben. Kiemelendő a megoldás műszertechnikai felhasználása: súrlódásmentesen csapágyazott rendszert alkot.

Csapat vagy cég rövid bemutatása

A németországi központú Festo céget 1925-ben alapították. Napjainkra olyan világméretű csoporttá fejlődött, amelyhez 61 önálló Festo vállalat tartozik, több mint 250 telephellyel. További 40 országban van képviselete, termékei és szolgáltatásai így 176 országban vannak jelen. A Festo szakterülete az automatizálástechnika, a pneumatikus és elektromos hajtástechnika, az ipari folyamatautomatizálás, valamint az ipari automatizálástechnikai képzések és továbbképzések. Fejlődésének stratégiai pillére az innovatív gyártmányok és szolgáltatások folyamatosan bővülő kínálata, az új iparágak meghódítása, a technológiai és gyártó folyamatok automatizálásában felhalmozott tapasztalatok hasznosítása. Gyártmányválasztékában egyre több a legújabb, szigorú környezetvédelmi szempontoknak is teljesen megfelelő termék. A cég hazai kereskedelmi leányvállalata, a Festo Kft. és jogelődje több mint harminc éve foglalkozik automatizálási termékek értékesítésével, szakértői szolgáltatásokkal és szakmai képzéssel Magyarországon. A Festo egyik legnagyobb gyára is Budapesten működik. A Festo-AM Gyártó Kft. globális gyártóközpontként sűrítettlevegő-előkészítő egységek, vákuumtechnikai termékek és pneumatikus hengerek széles választékát állítja elő, részben saját műszaki tervezőközpontjának fejlesztései alapján.

(Az innováció a Top 30 Innováció 2016 című kiadványunkban jelent meg.)