Leáldozott a mérgező fagyállóknak?
Az emberi szervezetre ártalmatlan az az újonnan kiötlött hűtőfolyadék, amelynek alkalmazása az autók károsanyag-kibocsátását is jelentősen mérsékelheti.

A fagyálló folyadékok energiaitalokéra emlékeztető színe és édes íze évente közvetve nagyjából 6 000 ember és 90 000 állat halálát okozza.

Az Amerikai Kémiai Társaság idei találkozóján új hűtőfolyadék fejlesztésére derült fény, amely a hihetetlenül mérgező etilénglikol helyett az emberi fogyasztásra is alkalmas propilénglikolból készül. Ipari környezetben már eddig is felhasználták fagyásgátlóként az anyagot, ugyanakkor az nem volt világos, hogyan is lehetne autókban is alkalmazható híg folyadékot varázsolni a sűrű, ragacsos képződményből. A tudósok rájöttek, hogy fémnanorészecskék hozzáadásával az említett cél elérése mellett az új fagyállóval még hatékonyabb autókat gyárthatnak a jövőben.

Mint kiderült, az említett folyadékkal a motorhűtők akár 60 százalékkal is hatékonyabbá tehetők, ami miatt a méretük is tovább csökkenthető. Mindennek egyenes ágú következményei a könnyebb gépkocsik, a gazdaságosabb üzemanyag-fogyasztás és az alacsonyabb károsanyag-kibocsátás is.