hirdetés
hirdetés

Kommunikáció

Lassan szóba is elegyedhetünk házi kedvencünkkel

Akár tíz éven belül kész lehet a „beszédüket” lefordító első masina.

hirdetés

A mesterséges intelligencia (MI) és a gépi tanulás fejlesztésének közelmúltbeli eredményei azt mutatják, hogy a házi kedvenceinkkel hamarosan akár szóba is elegyedhetünk.

Az MI-vel a tudósok most megpróbálnak rájönni, hogy miként is lehet az állatok pillanatnyi hangját és arckifejezéseit egy számunkra még pontosabban tolmácsolható jellé átalakítani. Az NBC News szerint egy, az Amazon által szponzorált jelentés azt állítja, hogy akár tíz éven belül kész lehet a házi kedvencek „beszédét” lefordító első eszköz.

Dr. Con Slobodchikoff az állati kommunikáció egyik legnagyobb szakértője. A tudós az utóbbi több mint 30 évét prérikutyák megfigyelésének szentelte, és azt állítja, hogy a rágcsálók annyiféle kiáltással és zajjal kommunikálnak, hogy az tulajdonképpen már egy nyelv.

Informatikus kollégájával az idiómát le is fordította angolra.

Slobodchikoff tavaly megalapított egy céget, hogy egy ugyanilyen készüléket immár a házi kedvencek hangjának, arckifejezésének és testmozdulatainak értelmezésére fejlesszen ki.

Forrás: 123rf

„Azt gondoltam, ha prérikutyákkal meg tudjuk csinálni, miért ne tudnánk kutyákkal és macskákkal is” – nyilatkozta Slobodchikoff az NBC Newsnak.

A tudós idáig kutyákat rögzítő videók ezreit gyűjtötte össze, hogy a rajtuk előforduló ugatásokkal, vakkantásokkal és testmozdulatokkal egy MI-algoritmust megtanítson a kommunikációs jelekre.

Egy szó mint száz, Slobodchikoff tudományos kutatásokkal próbálja megfejteni a kutyák igazi viselkedését.

Ha sikerül, az ugatást rövidesen akár szavakba is lehet önteni, és így az eb akár verbálisan is tudtunkra adhatja, ha például sétálni óhajt.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: KHQ)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés