Lassan elindulhat a NASA leszállóegysége a Mars felé
Az InSight a bolygó születéséről és fejlődéséről nyújthat részletes tájékoztatást a szakemberek számára.

Környezeti tesztjeinek lezárultával az InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) nevű leszállóegység készen áll arra, hogy 2018 májusában útnak indítsák a Mars felé. Az utolsó próbatétel, a termikus vákuum teszt, vagyis TVAC két hétig tartott, és a világűrben uralkodó kíméletlen feltételek szimulálása volt a rendeltetése. A TVAC befejezésével a csapat sikeresen abszolválta a környezeti teszt fázisát, és az elkövetkező hónapokban a kilövés előkészületeinek befejezésére fogja összpontosítani az energiáját.

Eredetileg az InSight missziója 2016 márciusában kezdődött volna el. Az indulás átütemezésére azért volt szükség, mert a gép vákuumrendszerében szivárgást fedeztek fel szakemberek. Az új dátum azért 2018 májusa, mert ekkor lesz optimális a Föld és a Mars pozíciója egymáshoz az akció kivitelezéséhez. Amikor az egység a vörös bolygót eléri, egy bizonyos szondát fúr a felszínébe, hogy méréseket végezzen és információt szerezzen az égitest születéséről és kialakításáról.

Az InSight startja előreláthatóan május 5-én, vagy a rákövetkező 30 nap valamelyikén fog bekövetkezni. A tervek szerint november végén fog leereszkedni a céljának kijelölt planéta felszínére.  A küldetés időtartama egy marsi (két földi) esztendő lesz, ám, ha a szerkezet állapota és a rendelkezésre álló keret megengedi, a gép akár folytathatja is a tevékenykedését.