hirdetés
hirdetés

Kvantum

Kvantumtechnológiai szerződés radarfejlesztésre

Alternatív távérzékelési módszerek kifejlesztésével bízta meg egy ontariói egyetem munkatársait a kanadai hadügyminisztérium.

hirdetés

Április 12-i bejelentése alapján a kanadai Nemzeti Honvédelmi Minisztérium (DND) 2,7 millió dolláros szerződést kötött az ontariói (az egyik kanadai tartomány) Waterloo-i Egyetem Kvantum-számítástechnikai Intézetével, hogy az északi-sarkvidéki távérzékelési módszerek javítása érdekében új kvantumtechnológiák tanulmányozásába fogjon. A megbízást a kanadai All Domain Situational Awareness (ADSA) program keretében ítélték oda olyan innovatív módszerek kidolgozására, amelyek megoldást jelenthetnek az észak-kanadai területek katonai felügyeletének nehézségeire.

Az intézet ki is fejlesztett egy új, kvantumvilágításnak (quantum illuminationnek) becézett érzékelési metódust, amellyel a radarkezelők az erős háttérzajt átvágva pontosabban határolhatják körül a lopakodó repülőgépekhez hasonló objektumokat.

B2-Spirit lopakodó vadászgép (Forrás: U. S. Air Force)

A kvantumvilágításhoz a fény apró részecskéi, avagy fotonok összefonódásából keletkezett párok sebes kilövellésére van szükség. A projekt célja ezen fotonpárok kialakulásának megkönnyítése, hogy a technológia a laboratórium után szabadtéren is bevethető legyen.

Harjit Sajjan, kanadai védelmi miniszter így fogalmazott: „A radar a szemünk az égen, különösen az Északi sarkvidéken, amely egy sor távérzékelési módszer számára egyedülálló kihívást jelent. A kvantumtechnológia az egyik legfrissebb újítás ezen a területen, és büszkék vagyunk rá, hogy Kanada és a kanadaiak védelmének megerősítése céljából a technológia továbbfejlesztéséhez partnerségre lépünk a Waterloo-i Egyetem Kvantum-számítástechnikai Intézetével.”

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Shephard Media)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés