Külföldi cégvezetőket kérdeztek a hazai környezetről
A magyar gazdaság megítélése alapvetően bíztató, a munakerőpiaci feltételekkel és a korrupcióval azonban elégedetlenek a befektetők – derült ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara 2018. évi konjunktúrafelméréséből.  

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara idén immáron 24. alkalommal kérdezte meg tagvállalatait és más külföldi befektetőket arról, hogyan látják a magyarországi gazdasági helyzetet és az üzleti környezetet.

Az üzleti környezettel kapcsolatosan a felmérés megállapítja, hogy a munkaerőpiaci feltételek esetén némileg csökkent a vállalatok elégedettsége. Nem enyhült a munkaerőhiány, ami egyrészt a munkaköltségek emelkedését okozza, másrészt kedvezőtlenül befolyásolja a képzettséggel illetően a képzési rendszerekkel való elégedettséget. Az üzleti partnerek és az általános működést meghatározó tényezők esetén viszont továbbra is kedvező a vállalatok értékelése.

A gazdaságpolitikára nézve összeségében némileg javult a megkérdezettek véleménye, különösen az adózást illetően, de kedvezőbb lett pl. a közigazgatás megítélése is. Más területeken viszont nem sikerült előre lépni, a felmérés szerint ide tartozik pl. a korrupció vagy a közbeszerzések átláthatóságának a kérdése.

Csehország a legvonzóbb helyszín

2006 óta a magyarországi felméréssel azonos megkérdezést végzik a közép- és kelet-európai régió 15 más országában működő német külkereskedelmi kamarák is. A nemzetközi eredmények alapján kijelenthető, hogy a magyarországi vállalati vélemények többnyire a régiós átlag körül alakulnak, az elmúlt években azonban több kérdésben sikerült lefaragni a korábbi lemaradásból, néhány kérdésben pedig az átlag fölött szerepel az ország. Idén ez kiemelten az adózásra, a közigazgatásra vagy az infrastruktúrára érvényes. Más kérdésekben, mint pl. a korrupcióval kapcsolatosan, a magyarországi elégedettség elmarad a régiós szinttől.

A nemzetközi felmérés szerint a legvonzóbb befektetési cél ismét Csehország, ezt követi Lengyelország és Észtország. Magyarország a 20 országot értékelő listán a 10. helyen szerepelt. Ezzel kapcsolatosan Dale A. Martin, a kamara elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy sok kérdésben szoros a verseny, gyakran igen kicsik a különbségek az egyes országok között. „Egy ilyen helyzetben az aprónak tűnő előnyök vagy hátrányok is fontossá válnak. Ezért folyamatosan ügyelni kell nemcsak a gazdaságpolitika kulcskérdéseire, hanem az összes körülményre, ami befolyásolhatja a vállalatok beruházási döntéseit” – jelentette ki a kamara elnöke.

4 százalékos növekedés

A konjunktúrafelmérés eredményeiből számított DUIHK Befektetői Hangulat Index 2018-ban tovább emelkedett, a 28 pontos szint az eddig mért legmagasabb érték. Az index az elmúlt években nagyfokú korrelációt mutatott fel a magyar bruttó hazai termék alakulásával. Ennek figyelembevételével az idei évre négy százalék fölötti gazdasági növekedést vár a kamara. Az előző évekhez hasonlóan elsősorban a nagy, jelentős mértékben exportközpontú feldolgozóipari vállalatok mutatnak átlagon felüli növekedési szándékot.

A konjunktúrajelentés innen tölthető le.