Virágh Judit 2015. január 15. 13:26
Kreativitás kezdőknek és haladóknak
Teret ad a kreativitásnak, ösztönzi az intuitivitást és oktatási célokra is remekül használható az a villamos vezetőképességű festék, illetve érintéses kártya, amely mostantól az RS kínálatában is szerepel.

Az interneten élőben közvetített prezentáció keretében mutatta be az újságíróknak szerdán Matt Johnson, a Bar Conductive vezetője cégének két termékét, amelyek legújabban felkerültek az elsősorban elektronikai termékeket forgalmazó RS Components webáruházának választékába. A kelet-londoni dizájn- és technológiai stúdió egy egyetemi projektből nőtt ki, ahol az akkor még a munkákban hallgatóként részt vevő fiatal szakemberek kifejlesztették villamos vezetőképességgel bíró innovatív festéküket. A többek között prototípusok készítését, nyomtatott áramköri kártyák javítását, kommerciális és ipari szenzoros alkalmazások megvalósítását megkönnyítő festékanyag, valamint a Bar Conductive újabb fejlesztése, a festék gyakorlati felhasználását széles körben támogató fejlesztőkártya, a Touch Board könnyen elérhető az elsődleges forgalmazó, az RS közvetlen értékesítésén keresztül.

Fessünk áramköröket!

Az Electric Paint legfontosabb tulajdonságai villamos vezető képességén felül, hogy nem mérgező, oldószermentes és vízzel oldható. Felhasználása igen sokrétű, hiszen tekinthető folyékony vezetéknek, hideg forrasztóközegnek vagy akár vezetőképes ragasztónak. A felvitt festékcsík kis feszültségű egyenárammal táplálva potenciométert valósíthat meg, lehetőséget ad egy áramkör vagy érzékelők felfestésére szinte tetszőleges felületre vagy tárgyra, e-textíliák létrehozására.

A fejlesztők kiemelik, hogy termékük jól szolgálja a technológia és a dizájn ötvözését, hozzásegít az első gyakorlati lépések megtételéhez az elektronika oktatásában, illetve kreatív módon kedvet ébreszt a szakterület mélyebb megismeréséhez. A tubusból közvetlenül vagy a tégelyes kiszerelésből ecsettel felhordható festék ellenállása 32 és 55 ohm között van.

Érintéssel vezérelhető

Az Aurduino Leonardo kártyán alapuló, mikrokontrolleres Touch Board kapacitív érintésérzékelős csipet, MP3 lejátszót, SD kártyacsatlakozót, LiPo akkumulátorokhoz töltőt és 12 elektródát, azaz kapacitív érintésérzékelő bemenetet foglal magában. Az elektródák közvetlenül összeköthetők vezetőkkel, így például a villamos vezetőképességű festékkel felvitt mintázatokkal, amelyekről érintéssel az MP3 lejátszón keresztül hanghatások válthatók ki, vagy más olyan funkciók indíthatók, amelyek többek között vezeték nélküli kommunikációhoz vagy akár motorvezérlésekhez szükségesek.

Maga a kártya 5 V-os tápfeszültséget igényel, tetszőleges vezetőképes anyaggal együttműködik, teljes mértékben felületszerelésre alkalmas. Mérete 84 mm×62 mm, legnagyobb magassága 10 mm. Húsz digitális I/O kivezetést helyeztek el rajta. Az olcsón elérhető és egyszerűen használható innovatív termékek jó választást jelenthetnek gyakorló mérnökök és fejlesztői közösségek számára is.

Arduino fejlesztői platform
Az Arduino az Atmel AVR mikrovezérlő-családra épülő, nyílt szoftveres elektronikai fejlesztőplatform, amelynek célja, hogy a különböző projektekben az elektronikus eszközök könnyebben hozzáférhetők, kezelhetők legyenek. Széles tömegek számára elérhető, mivel olcsó, könnyen beszerezhető, egyszerűen programozható és csatlakoztatható más eszközökhöz. A fejlesztői platform integrált fejlesztői környezetből és Arduino kártyákból áll. Az előbbi segítségével programokat írhatunk és tesztelhetünk számítógépen, az utóbbi pedig egy előre összeszerelt elektronikus eszköz, amelyre az elkészített programokat feltölthetjük, majd segítségével elektronikus eszközöket vezérelhetünk.