Bőrre nyomtatható szenzorok
Pennsylvaniai tudósok kitalálták, miként lehet a szövet megégetése nélkül, közvetlenül az emberi bőrre nyomtatni a különböző biometrikus szenzorokat.

A viseléshez kellően rugalmas érzékelők gyártása általában sok hőt igényel. A flexibilis áramköröket alkotó fémek szinterezését jobbára több száz ℃-on hajtják végre. A bőr értelemszerűen ilyen perzselő forróságot nem tud elviselni.

E nehézség áthidalásához a tudósok létrehoztak egy segédréteget, amely nem károsítja a szövetet, és amelynek alkalmazásával a szinterezést alacsonyabb hőmérsékleten lehet elvégezni. A fejlesztőknek a polivinil-alkohol gyantához hasonló anyagok bekeverésével sikerült a szinterezési hőt egészen szobahőmérsékletre leszállítani. A bőrápoló arcmaszkoknak általában ez a paszta elsődleges összetevője.

A kísérletezgetések eredményeként a kutatók végül maximálisan testre szabott, meleg vízzel könnyen eltávolítható és nem utolsó sorban újrahasznosítható érzékelőket alkottak. Tekintve, hogy szinte tökéletesen a bőrhöz idomulnak, példátlan pontossággal lehet a páciensek egészségi paramétereinek változásait nyomon követni velük.